Prati svaki detalj i poboljšaj svoje gejming iskustvo!

Prati svaki detalj i poboljšaj svoje gejming iskustvo!
29. jun 2023. 148 pregleda

Prati svaki detalj i poboljšaj svoje gejming iskustvo!

Kada je reč o gejmingu, kvalitetan monitor je od izuzetne važnosti. On predstavlja prozor u svet igara i može biti ključan faktor u postizanju pobede.

Monitori za gejming

Zašto je monitor bitan za gejming?

Monitor je glavni izvor vizuelnog prikaza igre i može imati značajan uticaj na tvoje iskustvo gejminga. Navešćemo nekoliko glavnih stavki kod monitora:

  1. Brzina osvežavanja (refresh rate): Gejming monitori često imaju visok refresh rate, izražen u hercima (Hz), što omogućava glatkiju i fluidniju sliku tokom brzih akcija. Viši refresh rate smanjuje efekat zamućenja slike i "ghosting" (trajanje prethodne slike na ekranu).
  2. Vreme odziva (response time): Ovo je vreme koje monitoru treba da prikaže promenu piksela i obično se meri u milisekundama (ms). Manje vreme odziva znači manje zamućenje slike i bolje prikazivanje brzih pokreta u igrama.
  3. Rezolucija: Visoka rezolucija omogućava jasniji prikaz detalja u igrama. Popularne rezolucije za gejming monitore su Full HD (1920x1080 piksela), Quad HD (2560x1440 piksela) i Ultra HD/4K (3840x2160 piksela).
  4. Kontrast i boje: Gejming monitor sa visokim kontrastom i širokim spektrom boja pruža bolji prikaz tamnih i svetlih tonova, kao i bogatiju i živopisniju paletu boja.
  5. Tehnologije sinhronizacije: Monitori koji podržavaju tehnologije kao što su AMD FreeSync ili NVIDIA G-Sync osiguravaju sinhronizaciju između grafičke kartice i monitora, eliminišući prelazne efekte kao što su "screen tearing" i "stuttering".

Prilikom odabira monitora za gejming, ovo su neke ključne karakteristike koje treba uzeti u obzir:

  1. Veličina ekrana: Veći monitor može pružiti upečatljivije iskustvo gejminga, ali takođe treba uzeti u obzir i raspoloživi prostor.
  2. Tip panela: Postoje tri glavna tipa panela - TN, VA i IPS. TN paneli pružaju najbrži odziv i najnižu cenu, ali imaju lošije uglove gledanja i boje u poređenju sa VA i IPS panelima.
  3. Refresh rate i vreme odziva: Gejming monitori sa visokim refresh rate-om (npr. 144Hz, 165Hz, ili više) i brzim vremenom odziva (obično ispod 5ms) omogućavaju glatko i responsivno iskustvo tokom igre.
  4. Rezolucija i gustina piksela: Rezolucija monitora određuje oštrinu slike. Uz to, veća gustina piksela (izražena kao piksela po inču, PPI) omogućava detaljniji prikaz.
  5. Tehnologije sinhronizacije: Ako poseduješ AMD grafičku karticu, traži monitore sa AMD FreeSync tehnologijom, dok će vlasnici NVIDIA kartica moći da iskoriste G-Sync tehnologiju.

Monitor za gejming

Preporučene marke monitora:

  1. ASUS: ASUS je poznat po pružanju kvalitetnih monitora sa visokim performansama i specijalno dizajniranih za gejming. Njihovi monitori često imaju visoku stopu osvežavanja i nisku latenciju.
  2. Samsung: Samsung je takođe poznat po širokom spektru monitora koji su pogodni za gejming. Nude razne opcije veličina, rezolucija i funkcionalnosti, pružajući izbor za različite potrebe gejmera.
  3. Dell: Dell je još jedan pouzdan brend kada je u pitanju monitor za gejming. Njihovi monitori često imaju visoku rezoluciju, brzo odzivno vreme i elegantan dizajn.

Preporučeni monitori od strane Game Centar stručnjaka:

  1. Monitor ASUS VG249Q1R 165Hz FreeSync TUF Gaming 23.8: Ovaj monitor kombinuje visok refresh rate, brzo vreme odziva i IPS panel za izuzetno fluidno iskustvo gejminga.
  2. Monitor Samsung LS25BG400EUXEN 25: Sa VA panelom, 144Hz refresh rate-om i podrškom za AMD FreeSync, ovaj monitor pruža impresivno iskustvo gejminga uz živopisne boje.
  3. Monitor Dell 27 S2722DGM 165Hz QHD FreeSync zakrivljeni: Ovaj zakrivljeni monitor sa Quad HD rezolucijom i AMD FreeSync tehnologijom obezbeđuje oštar prikaz i glatke performanse tokom igara.
  4. Monitor Dell 31.5 S3222DGM 165Hz QHD FreeSync zakrivljeni: Sa većom dijagonalom ekrana, ovaj zakrivljeni monitor nudi veći prostor za uživanje u gejmingu, uz iste impresivne karakteristike kao i prethodni.

Kada je u pitanju gejming, monitor je ključni deo setup-a koji može znatno poboljšati tvoje iskustvo. Prilikom kupovine monitora za gejming, važno je uzeti u obzir karakteristike poput veličine ekrana, rezolucije, stope osvežavanja, odzivnog vremena i zakrivljenosti ekrana. Takođe, marke kao što su ASUS, Samsung i Dell pružaju razne opcije monitora visokog kvaliteta. Uz dobar monitor, uživaćeš u boljoj grafici, glatkim pokretima i imerzivnom gejming iskustvu.

Ako imaš bilo kakva pitanja u vezi monitora ili bilo kojih drugih komponenti, kontaktiraj nas na racunari@gamecentar.rs!

Previous article:
Next article:
Komentari
Ostavite svoj komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena.