ŠTA JE PEGI KLASIFIKACIJA IGARA I KAKO SE ČITAJU OZNAKE?

PEGI je skaćenica od Pan European Game Information i predstavlja organizaciju koja vrši klasifikaciju video-igara prema starosnim grupama. Organizacija je razvijena od strane kompanije Interactive Software Federation of Europe, a osnovana je aprila 2003. godine. PEGI sistem se trenutno koristi u 39 država.

Važno je istaći da korisnici često ne tumače ispravno ove oznake, a pre svega se misli na to da oznaku na igri povezuju direktno sa starošću krajnjeg korisnika. Na primer, dešava se da korisnici misle da je igra sa oznakom PEGI 12 zapravo previše jednostavna za nekoga od 16 godina. Važno je razumeti da ove oznake predstavljaju klasifikaciju sadržaja, tj. da li je primeren za određeni uzrast ili nije, i nema nikakve povezanosti sa "težinom" same igre. Na primer imamo vrlo komplikovane igre sa oznakom PEGI 3, to zapravo NE ZNAČI da je ovo igra za dete od tri godine, nego se radi o igri koja ne sadrži scene nasilja, psovanja, konzumiranja droga i slično.

PEGI oznake i njihova značenja:

PEGI Oznaka 3

PEGI 3

Smatra se prikladnim za sve starosne grupe. Igra ne bi trebalo da sadrži ikakve prizore koji bi mogli da uplaše mlađu decu. Prihvatljiv je vrlo blag oblik nasilja (u komičnom kontekstu ili dečjem okruženju). Psovke ne smeju biti prisutne.

PEGI Oznaka 7

PEGI 7

Sadržaj igre sa scenama koje mogu da izazovu strah kod mlađe publike trebalo bi spadati u ovu kategoriju. Dozvoljeni su vrlo blagi oblici nasilja (podrazumevano, nerealistično ili neopširno nasilje) kao i vulgarnost.

PEGI Oznaka 12

PEGI 12

Igre koje prikazuju nasilje u malo većoj meri između izmišljenih likova ili nerealistično nasilje između ljudskih likova. Seksualni nagoni ili seksualne posture mogu biti prisutni, dok svako psovanje mora biti blago. Kockanje, baš kao u stvarnom svetu, takođe može biti prisutno. (npr, kartaške igre koje bi ljudi u stvarnosti igrali za novac).

PEGI Oznaka 16

PEGI 16

Ova ocena se koristi u onim igrama kada prikaz nasilja (ili seksualne aktivnosti) dostiže nivo koji izgleda isti kao i u stvarnom svetu. Upotreba psovki može biti ekstremnija. Konzumiranje duvana, alkohola ili ilegalnih droga takođe može biti prisutna.

PEGI Oznaka 18

PEGI 18

Klasifikacija za odraslu publiku se primenjuje kada nivo nasilja dolazi do nivoa gde ono postaje grubo nasilje, odnosno nasilje bez određenog motiva i nasilje protiv bespomoćnih likova. Konzumiranje ilegalnih droga, eksplicitne seksualne aktivnosti i psovke su takođe prisutne.

PEGI Oznaka Bad Language Psovke

PEGI Psovanje/Vulgarnost

Igra sadrži loš jezik, odnosno upotrebu psovki i vulgarnost. Ovakav sadržaj može se naći u igrama sa ocenom PEGI 12 (blago psovanje), PEGI 16 (seksualno vređanje, bogohuljenje, ekstremnije psovanje), ili PEGI 18 (ekstremnije seksualno vređanje, bogohuljenje i psovanje).

PEGI Oznaka Diskriminacija

PEGI Diskriminacija

Igra sadrži prikaze etničke, religijske, nacionalističke ili druge stereotipe koji će verovatno podstaći mržnju kod nekog lika, ili likova, u igri. Ovakav sadržaj uvek je ograničen ocenom PEGI 18.

PEGI Oznaka Droga

PEGI Droga

U igri se konzumiraju ilegalne droge, alkohol i/ili duvan. Igre sa ovakvim sadržajem uvek su ocenjivane sa PEGI 16 ili PEGI 18.

PEGI Oznaka Strah Cena

PEGI Strah

Ovaj sadržaj se može naći u igrama sa ocenom PEGI 7, ukoliko igra sadrži scene koje mogu biti strašne za mlađe korisnike ili sa ocenom PEGI 12, ako igra ima strašnije i užasnije scene ili horor efekte (ali bez nasilnog sadržaja).

PEGI Oznaka Kockanje Cena

PEGI Kockanje

Igra sadrži elemente koji podstiču ili podučavaju kockanju. Igre sa ovakvim sadržajem pripadaju grupama PEGI 12, PEGI 16 ili PEGI 18.

PEGI Oznaka Seks Cena

PEGI Seks

Ovakav sadržaj može pratiti ocena PEGI 12, ako igra sadrži seksualne posture ili nagon, PEGI 16, ako je prisutna erotska golotinja ili seksualni odnos bez vidljivih genitalija ili PEGI 18, ako je prisutna eksplicitna seksualna aktivnost.

PEGI Oznaka Nasilje Cena

PEGI Nasilje

Igra sadrži prikaze nasilja. Igre ocenjene sa PEGI 7, mogu imati samo nerealistično nasilje ili nasilje bez detalja. PEGI 12 igre mogu sadržati nasilje u fantastičnim okruženjima ili nerealistično nasilje između ljudskih likova. Zato, igre ocenjene sa PEGI 16 ili 18 imaju sve, ili veliku većinu, i realnije oblike nasilja.