AMD Ryzen Pro 8000 - Budućnost desktop računara sa AI jedinicom!

AMD Ryzen Pro 8000 - Budućnost desktop računara sa AI jedinicom!
24. april 2024. 16 pregleda

AMD Ryzen Pro 8000 - Budućnost desktop računara sa AI jedinicom!

AMD je nedavno najavio izlazak Ryzen Pro 8000 procesora, koji donose revolucionarne promene u svetu desktop računara. Uz ugrađenu NPU jedinicu za veštačku inteligenciju, ovi procesori predstavljaju korak napred ka budućnosti računarske tehnologije.

AMD Ryzen Pro 8000 - Budućnost desktop računara sa AI jedinicom!

Nova Ryzen Pro 8000 linija procesora donosi napredne funkcije i karakteristike koje su posebno dizajnirane za poslovne korisnike. Sa ugrađenom NPU jedinicom, ovi procesori pružaju izuzetne performanse u izvršavanju operacija veštačke inteligencije, što ih čini idealnim izborom za radne stanice i laptop računare poslovnog sveta. Ovi procesori omogućavaju brže i efikasnije obavljanje poslovnih zadataka, kao i napredne AI funkcije koje unapređuju produktivnost i performanse korisnika. AMD je prvi proizvođač koji je ponudio Ryzen Pro 8000 procesore za desktop računare sa NPU jedinicom za izvršavanje operacija koje pokreću algoritme veštačke inteligencije. Ova inovativna tehnologija omogućava korisnicima da iskoriste prednosti AI-a direktno na svojim računarima, bez potrebe za eksternim uređajima ili cloud servisima. Osim toga, AMD je razvio XDNA tehnologiju koja pokreće NPU, obezbeđujući maksimalnih 16 TOPS NPU performansi, što je više od konkurentskih Intel Core Ultra modela.

AMD Ryzen Pro 8000 - Budućnost desktop računara sa AI jedinicom!

Iako su Ryzen Pro 8000 procesori impresivni po svojim karakteristikama, čini se da to neće biti dovoljno za buduće zahteve Windows AI Copilot servisa. Microsoft je postavio zahtev od minimalno 45 TOPS performansi za NPU procesore, što znači da ni AMD Ryzen Pro 8000, ni Intel procesori sa NPU hardverom trenutno ne ispunjavaju ove specifikacije. Međutim, AMD je najavio dalje inovacije i unapređenja kako bi odgovorio na ove zahteve, što ukazuje na svetlu budućnost desktop računara sa ugrađenom veštačkom inteligencijom. Iako trenutno nijedan od ponuđenih procesora sa NPU hardverom ne ispunjava zahteve Microsofta za Windows AI Copilot, očekuje se da će buduće generacije procesora poput Intel Strix Point i Lunar Lake odgovoriti na ove zahteve. Ovo otvara put ka novoj eri desktop računara koji će imati sposobnost lokalnog pokretanja AI funkcija. AMD i Microsoft rade na izgradnji temelja koji će omogućiti širok spektar funkcija ubrzane veštačkom inteligencijom kako u aplikacijama, tako i u samom Windows operativnom sistemu. Sa preko 150 nezavisnih partnera na polju softverskih rešenja vođenih veštačkom inteligencijom, AMD stvara ekosistem koji će podržati razvoj AI tehnologije u desktop računarima. Uz sve ove promene, oslobađanje moći lokalno generisane veštačke inteligencije donosi brojne prednosti u smislu privatnosti podataka, performansi i efikasnosti. Sa hardverom poput AMD Ryzen Pro 8000 procesora, budućnost desktop računara nikada nije izgledala svetlije.

Prati naš blog za više informacija!

Previous article:
Next article:
Povezani postovi
Komentari
Ostavite svoj komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena.