Ove godine nam stiže prvi AMD hibridni CPU za laptopove!

Ove godine nam stiže prvi AMD hibridni CPU za laptopove!
11. jul 2023. 47 pregleda

Ove godine nam stiže prvi AMD hibridni CPU za laptopove!

Revolucija u svetu laptopova je na pomolu! AMD će se uskoro pridružiti Intelu hibridne procesore sa više tipova CPU jezgara. Prema informacijama sa Videocardz, pojavile su se slike manje verzije AMD-ovog sjajnog Phoenix APU čipa, koji se koristi u laptopovima, ali i prenosivim uređajima poput Asus ROG Ally. Prema glasinama, ovaj novi čip "Phoenix 2" sadrži više CPU jezgara. Navodno, Phoenix 2 je značajno manji od postojećeg Phoenix APU-a, sa površinom od 137mm2, nasuprot 178mm2. Phoenix 2, prema izveštajima, ima samo 4 grafičke CU jedinice, nasuprot 12 CU jedinica kod originalnog Phoenix-a. To je malo razočaravajuće u pogledu performansi za igranje, ali na strani CPU-a stvari postaju zanimljive.

U modelima Ryzen 7 7840U i Ryzen Z1 Extreme, Phoenix poseduje svojih punih osam Zen 4 jezgara. To su osam potpuno funkcionalnih Zen 4 jezgara. Međutim, za Phoenix 2, glasine kažu da će biti dostupan u dve varijante: jedna sa dva Zen 4 jezgra i četiri Zen 4c jezgra, a druga sa dva Zen 4 jezgra i dva Zen 4c jezgra. Navodno, Zen 4c jezgra su manja i efikasnija od punih Zen 4 jezgara. Ali, kao što smo već objasnili, AMD se razlikuje od Intela u pristupu efikasnim jezgrama.

Intelova efikasna jezgra, prisutna u Alder Lake i Raptor Lake procesorima, su značajno manja od punih Performans jezgara. Otprilike, četiri Intelova jezgra mogu biti smeštena na istu površinu čipa koliko zauzima jedno Performans jezgro. Ukratko, Intelova jezgra se zasnivaju na veoma drugačijoj arhitekturi. Oni nemaju Hyper-Threading i mogu obraditi samo jednu nit po jezgru.

S druge strane, Zen 4c jezgra AMD-a su otprilike polovina veličine punog Zen 4 jezgra. Drugim rečima, dva Zen 4c jezgra mogu se smestiti na istu površinu čipa koliko zauzima jedno Zen 4 jezgro. Funkcionalno i arhitektonski, Zen 4c jezgra su u osnovi ista kao Zen 4 jezgra. Imaju tačno isti prednji deo, raspoređivač, izvršnu fazu i širinu izdavanja instrukcija, istu L1 i L2 keš memoriju, i sve ostalo.

AMD CPU Hybrid

Osim toga, podržava dve niti po jezgru, za razliku od Intelovih efikasnih jezgara koja su jednonitna. Razlika se javlja u dva područja. Zen 4c jezgra su optimizovana za nešto niže ciljane radne frekvencije, a L3 keš je smanjen na 2MB po jezgru. To je dovoljno da se dva Zen 4c jezgra smeste u prostor jednog Zen 4 jezgra.

Većinu vremena, Zen 4c treba da pruži iste performanse po taktu kao Zen 4. Jedino će u situacijama kada se intenzivno koristi L3 keš, Zen 4 imati prednost. Naravno, igre su samo jedna takva aplikacija, a to je razlog za postojanje AMD-ovih X3D procesora sa dodatom keš memorijom kao što je Ryzen 7 7800X3D. Što se tiče radnog takta, glasine sugerišu da smanjenje nije posebno značajno, sa maksimalnom radnom frekvencijom CPU-a koja pada sa 5.1GHz za Phoenix na 4.9GHz za Phoenix 2. Međutim, nije jasno da li se ta vrednost od 4.9GHz odnosi na oba tipa jezgara ili samo na puna Zen 4 jezgra.

Još jedna stvar koja nije jasna je kako će AMD pristupiti hibridnim dizajnima jezgara na desktop računarima. Očekivalo se da će AMD-ovi nadolazeći Zen 5 procesori, očekivani za lansiranje 2024. godine, imati hibridna jezgra. Međutim, najnovije glasine ukazuju da će Zen 5 zapravo sadržavati do 16 jezgara zasnovanih na jednoj arhitekturi punih performansi.

Prati naš blog za sve dodatne informacije!

Previous article:
Next article:
Komentari
Ostavite svoj komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena.