AMD Ryzen 8000 serija - Novi procesori za budućnost računarstva!

AMD Ryzen 8000 serija - Novi procesori za budućnost računarstva!
27. septembar 2023. 433 pregleda

AMD Ryzen 8000 serija - Novi procesori za budućnost računarstva!

AMD planira da nas iznenadi svojom nadolazećom Ryzen 8000 serijom procesora, koja će biti dostupna u prvoj polovini 2024. godine. Iako još uvek nemamo sve detalje, već sada znamo da nas očekuju procesori zasnovani na Zen 5 arhitekturi, ali sa nekoliko zanimljivih promena.

AMD Ryzen 8000 serija

Nova era tehnoloških čuda

Jedna od najznačajnijih promena je prelazak na 4 nm proizvodni proces, koji obećava bolje performanse uz efikasniju potrošnju energije. Ova promena je ključna za budućnost računarstva, jer omogućava stvaranje manjih, bržih, i energetski efikasnijih procesora.

Snaga u brojevima

Ryzen 8000 serija će imati do 16 jezgara, što je impresivno, ali tu dolazi do zanimljive promene. Umesto da se fokusira na povećanje broja jezgara, AMD je odlučio da poboljša performanse pojedinačnih jezgara. Očekuje se unapređenje IPC (Instructions Per Clock) performansi od 20 do 30 procenata u poređenju sa prethodnom generacijom. Ovo će rezultovati bržim i efikasnijim radom aplikacija.

Šta je sa frekvencijom?

Jedna od neobičnih promena je niža radna frekvencija jezgara za 200 do 300 MHz u poređenju sa prethodnim Ryzen 7000 procesorima. Iako se može postaviti pitanje zašto bi AMD smanjio frekvenciju, ostaje da se vidi kako će ova promena uticati na performanse u stvarnom svetu.

Arhitektonski dizajn

Zen 5 arhitektura će doneti poboljšanja u mnogim segmentima, uključujući širi "frontend", veći Reorder bafer i poboljšanja u keš memoriji. Takođe, AMD planira da integriše hardver za veštačku inteligenciju i mašinsko učenje, otvarajući vrata za nove mogućnosti u oblasti AI.

AMD Ryzen 8000 serija

Dok čekamo zvanično otkrivanje Ryzen 8000 serije, ne možemo a da ne budemo uzbuđeni zbog ovih obećavajućih promena. AMD se priprema da nas iznenadi i unapredi naša računarska iskustva. Prati naš blog za sve dodatne informacije!

Previous article:
Next article:
Povezani postovi
Komentari
Ostavite svoj komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena.