AMD planira da uvede veštačku inteligenciju u igrama!

AMD planira da uvede veštačku inteligenciju u igrama!
10. mart 2023. 78 pregleda

AMD planira da uvede veštačku inteligenciju u igrama!

Glavni predstavnici AMD-a su nedavno diskutovali na temu uvođenja veštačke inteligencije, kao i onoga šta ona može da nam pruži tokom igranja. Očekuju da to mogu postići sa narednom generacijom AMD grafičkih kartica, koje su bazirane na RDNA 4 arhitekturi.

RDNA 4 će doći sa drugom generacijom AMD-ovih AI Accelerator jezgara. Ako se to desi, AMD će i dalje biti iza svog konkurenta Nvidie, ali kako Wang i Bergman navode, žele da iskoriste veštačku inteligenciju na skroz drugačiji način.

Kada je reč o prednostima Nvidia grafičkih kartica, to je svakako DLSS4 funkcija koja je integrisana u GPU i koristi Deep-learning AI algoritme kako bi skalirala slike u igrama u većoj rezoluciji, što dovodi do toga da dobijamo veći frame-rate u 1440p, 4K i 8K rezoluciji.

Ali kako to može da utiče na naše iskustvo prilikom igranja? Wang je istakao takozvani “pathfinding” način na koji karakteri u igri pronalaze put od tačke A do tačke B, što je i dalje svakako jedna od oblasti na kojima se može raditi i na kojima se mogu pojaviti poboljšanja. Kako bi shvatio o čemu je reč, navešćemo ti jedan primer. Sigurno ti se više puta desilo da se neprijatelj zaglavi u žbunu ili da likovi koje igrate u real-time strategijama ili RPG igrama nekako ne uspevaju da pronađu put upravo do te tačke B. AI ovde može definitivno pomoći, jer će mnogo bolje odraditi posao od pre-programiranih skripti za kontrolu kretanja.

AMD Radeon

Igre koje reaguju na tvoje odluke, svakako nisu novina. U igri Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, oslanjamo se na sistem koji je tako napravljen da pogađamo protivnike u glavu ili da koristimo gasne bombe, dok se u narednim misijama protivnici pojavljuju opremljeni gas maskama ili kacigama, kako bi ublažili našu štetu.

Mašinso učenje svakako ima ogroman potencijal, jer može da kreira realističnije svetove i da pruži znatno bolje i životopisnije iskustvo svim igračima. Svakako, da bi sve ovo moglo da funkcioniše, moraju da se odrade i analize i to veliki broj njih. Ako bismo samo pomislili da se u FPS igrama desi situacija da svaki vojnik poseduje svest, pomalo zvuči zastrašujuće.

AMD svakako radi na ovom projektu već neko vreme i jedva čekamo da vidimo šta ćemo dobiti na kraju. Nadamo se da nećemo biti razočarani!

Previous article:
Next article:
Komentari
Ostavite svoj komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena.