Evropska unija nalaže zamenjive baterije - Šta to znači za igrače?

Evropska unija nalaže zamenjive baterije za ručne konzole do 2027. - Šta to znači za igrače?
26. jul 2023. 155 pregleda

Evropska unija nalaže zamenjive baterije - Šta to znači za igrače?

EU je najavila novu regulativu koja zahteva da sve prenosive aparate, uključujući i ručne konzole, moraju imati zamenjive baterije od 2027. godine. Ova odluka ima za cilj da podrži održivost resursa i smanji uticaj na životnu sredinu.

Prenosive konzole

Kako će nova regulativa uticati na ručne konzole?

Prema novim pravilima, naredne verzije ručnih konzola, kao što su Nintendo Switch i Steam Deck, moraće doći sa zamenjivim baterijama. Trenutni modeli konzola verovatno neće biti pogođeni ovom promenom, ali naslednici ovih uređaja će morati da se prilagode novim zahtevima EU. Ovo će dovesti do veće dostupnosti i jednostavnosti zamene baterija za korisnike.

Kako će igrači biti pogođeni?

Nova regulacija će omogućiti igračima jednostavniju zamenu baterija na svojim konzolama. Prenosive baterije će se smatrati lako uklonjivim ukoliko je moguće izvaditi ih iz proizvoda korišćenjem komercijalno dostupnih alata, bez potrebe za specijalizovanim alatima. Ovo će omogućiti igračima da sami promene baterije bez potrebe da ih odnose na popravku ili servis.

Zašto je ova promena važna?

EU naglašava da su baterije ključne za proces dekarbonizacije i prelazak na transport sa nultom emisijom štetnih materija. Takođe, istaknuto je da baterije kojima istekne vek trajanja sadrže mnoge vredne resurse koji mogu biti ponovno iskorišćeni, što je važno za održivost resursa i smanjenje zavisnosti od snabdevanja iz trećih zemalja.

Apple i njihova situacija

Ovo će takođe uticati na kompanije poput Apple-a, koji su se ranije trudili da ograniče korisnike od popravke ili zamene baterija na svojim uređajima. Ova izmena bi mogla predstavljati izazov za kompanije koje su favorizovale zatvoreni sistem i sprečavale korisnike da sami popravljaju svoje uređaje.

Nova regulativa Evropske unije koja nalaže zamenjive baterije za ručne konzole do 2027. donosi pozitivne promene za igrače. Ova odluka podržava održivost resursa i omogućava igračima da jednostavno i lako zamene baterije na svojim konzolama. Takođe, ovo može uticati na razvoj novih modela konzola u budućnosti, u skladu sa novim zahtevima EU.

Prenosive konzole

U svakom slučaju, ovo je korak ka održivijoj budućnosti i pozitivan pomak ka zaštiti naše životne sredine!

Previous article:
Next article:
Komentari
Ostavite svoj komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena.