AMD i Arm udružuju snage - Šta donosi nova era AI čipova?

AMD i Arm udružuju snage - Šta donosi nova era AI čipova?
29. april 2024. 8 pregleda

AMD i Arm udružuju snage - Šta donosi nova era AI čipova?

Jedna od najnovijih inovacija u svetu veštačke inteligencije je saradnja kompanija AMD i Arm na razvoju novih AI čipova. Ovi čipovi će promeniti način na koji se obavljaju procesi predobrade, zaključivanja i postobrade na jednom silicijumu, obećavajući revoluciju u embedded sistemima vođenim veštačkom inteligencijom.

AMD i Arm udružuju snage - Šta donosi nova era AI čipova?

Kompanija Advanced Micro Devices (AMD) predstavlja Versal AI Edge Series Gen 2 čipove koji će doneti jedinstveno heterogeno procesorsko rešenje, optimizovano za sve faze rada veštačke inteligencije. Iako se zvanično lansiranje AI Edge Series Gen 2 čipova očekuje tek krajem 2025. godine, ovo partnerstvo već izaziva uzbuđenje u svetu tehnologije. Očekuje se da će ovaj adaptivni System on Chip (SoC) pružiti ubrzanje od kraja do kraja za Embedded sisteme vođene veštačkom inteligencijom, uz poboljšanu bezbednost i sigurnost. AMD je integrisao sistem za obradu visokih performansi koji uključuje Arm CPU i AI Engine sledeće generacije, sa vrhunskom programabilnom logikom. Ovo stvara uređaj koji vešto rukuje sa sve tri računarske faze potrebne u ugrađenim AI aplikacijama.

AMD i Arm udružuju snage - Šta donosi nova era AI čipova?

Versal AI Edge Series Gen 2 čipovi su pogodni za širok spektar tržišta, uključujući oblasti sa visokim zahtevima za sigurnošću, pouzdanošću i dugim vekom trajanja. Njihove namene uključuju autonomnu vožnju, industrijske PC računare, autonomne robote, edge AI kutije i primenu u zdravstvu poput ultrazvuka, endoskopije i 3D slikanja. Sistem obrade integrisanih CPU-ova uključuje do 8x Arm Cortex-A78AE aplikacionih procesora, do 10x Arm Cortex-R52 procesora u realnom vremenu, podršku za USB 3.2, DisplayPort 1.4, 10G Ethernet, PCIe Gen5 i više. Ovi čipovi ispunjavaju ASIL D / SIL 3 radne zahteve i usklađeni su sa nizom drugih bezbednosnih i sigurnosnih standarda. Salil Raje, potpredsednik AMD kompanije, izjavio je da najnoviji Versal uređaji pružaju visoku računarsku efikasnost i performanse na jednoj arhitekturi koja se skalira od niskog do vrhunskog nivoa. Dokumentacija za rani pristup i kompleti za procenu uređaja već su dostupni, a prve silicijumske uzorke Versal Serije Gen 2 možemo očekivati na početku sledeće godine, dok je masovnija proizvodnja planirana za kraj 2025. godine. Ova saradnja između AMD-a i Arm-a obećava revoluciju u svetu veštačke inteligencije. Novi AI čipovi donose unapređenje performansi i efikasnosti, otvarajući vrata za inovativne primene u različitim industrijama. Budućnost embedded sistema vođenih veštačkom inteligencijom nikada nije izgledala svetlije.

Prati naš blog za više informacija!

Previous article:
Next article:
Povezani postovi
Komentari
Ostavite svoj komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena.