ESRB planira "procenu starosti lica" za bolju kontrolu u video igrama!

ESRB planira "procenu starosti lica" za bolju kontrolu u video igrama!
5. septembar 2023. 48 pregleda

ESRB planira "procenu starosti lica" za bolju kontrolu u video igrama!

ESRB, Odbor za ocenjivanje softvera za zabavu za SAD i Kanadu, predstavio je inovativan koncept za unapređenje roditeljske kontrole nad video igrama putem "procene starosti lica." Ova nova tehnologija ima za cilj da zaštiti privatnost i omogući roditeljima veću kontrolu nad igrama koje njihova deca igraju.

ESRB planira

Kako funkcioniše ovaj sistem? Roditelji će imati mogućnost da učitaju svoju fotografiju na server, gde će se zatim koristiti algoritam za analizu lica. Ako sistem prepozna roditelja kao osobu odgovarajućih godina, omogućiće im pristup određenim igrama. Ova tehnologija nije samo način za dozvolu igranja, već i sredstvo za smanjenje vremena koje deca provode igrajući.

Iako se koncept već primenjuje u Kini, gde Tencent zahteva od dece da koriste prepoznavanje lica kako bi dobili više vremena za igranje, ESRB ga predstavlja kao novi metod roditeljskog nadzora. Ova ideja je naišla na podršku i od strane SuperAwesome, dečije platforme za igre i tehnologiju u vlasništvu Epic Games, kao i kompanije Yoti. Sve tri kompanije tvrde da će odmah nakon verifikacije obrisati fotografije sa servera kako bi zaštitile privatnost korisnika.

Međutim, postoje i potencijalni bezbednosni rizici, uključujući zloupotrebu i ubacivanje tuđih slika na server. Pored toga, tehnologija prepoznavanja lica često ima problema sa pristrasnošću prema različitim rasama. ESRB naglašava da će jedina informacija koja će biti saopštena kompaniji biti da li je osoba čija je slika skenirana starija od 25 godina.

ESRB planira

Ovo je korak ka boljoj kontroli i bezbednosti u svetu video igara, ali postavlja se pitanje kako će se rešiti izazove koji su vezani za privatnost i bezbednost podataka na internetu.

Previous article:
Next article:
Komentari
Ostavite svoj komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena.