PS4 Pro vs PS4: koji PS4 je bolje kupiti i da li vredi prelaziti sa PS4 na PS4 PRO?

PS4 Pro vs PS4: koji PS4 je bolje kupiti i da li vredi prelaziti sa PS4 na PS4 PRO?
09. decembar 2019. 1396 pregleda

PS4 Pro vs PS4: koji PS4 je bolje kupiti i da li vredi prelaziti sa PS4 na PS4 PRO?

PS4 Pro vs PS4: Koji PS4 je bolje kupiti i da li korisnici PS4 treba da se upgrejduju na PS4 PRO?

Krajem 2016 Sony je izbacio dve nove verzije PS4 konzile. Jedna je PS4 Pro – veća, jača verzija originalne konzole unapređena za igranje na 4K televizorima koji podržavaju HDR (High Dynamic Range). Druga, nezvaničnog naziva PS4 Slim, je manja verzija i zamena je za stariji model. To je ono osnovno.

A evo najčešćih pitanja:

  • Koliko je „jaka“ PS4 Pro konzola?
  • Odnos grafike u odnosu na običan PS4?
  • Šta je HDR i da li mi je bitan?
  • Treba li mi 4K HDR TV?

KOLIKO JE JAČI PS4 PRO?

Procesor (GPU) u PS4 Pro – to je ono najbitnije sto generise 3D grafiku u igricama – samo više nego dva puta jače nego u PS4. Sony je takođe uradio upgrade procesora, koji je zadužen za stvari kao sto su fizička i veštačka inteligencija u igrama. Sony tvrdi da je novi PS4 Pro može da radi na 4.2 teraflopa, u poređenju sa 1.84 teraflopa na originalnom PS4 – teraflop je jednostavna jedinica za merenje kompjuterskih performansi, neko bi je možda uporedio sa „konjskim snagama“ na automobilima. Dok PS4 Pro ima istu količinu memorije kao originalni PS4 - 8GB GDDR5 – radi na većoj brzini kako bi unapredio performanse. The PS4 Pro takođe ima dodatnih 1GB memorije za ne-igračke aplikacije kao sto je npr. Netlix.

Evo i uporednih specifikacija:

PS4 (2013) PS4 (2016) PS4 Pro
CPU 1.6GHz 8-core AMD Jaguar 1.6GHz 8-core AMD Jaguar 2.1GHz 8-core AMD Jaguar
GPU 1.84 TFLOP AMD Radeon 1.84 TFLOP AMD Radeon 4.2 TFLOP AMD Radeon
Memory 8GB GDDR5 8GB GDDR5 8GB GDDR5 & 1GB
HDR Da Da Da
4K Ne Ne Da
Storage 500GB & 1TB 500GB & 1TB 1TB
USB 2x USB 3.0 2x USB 3.1 3x USB 3.1
Wi-Fi 802.11b/g/n Wi-Fi (2.4GHz only) 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi (2.4GHz & 5.0GHz) 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi (2.4GHz & 5.0GHz)
Bluetooth Bluetooth 2.1 Bluetooth 4.0 Bluetooth 4.0

PS4 PRO VS PS4 uporedni prikaz grafike: KOJA JE RAZLIKA?

Odmah na napomenemo: Zavisi od igre! Kreatori igara mogu da koriste dodatne napore za sve što smatraju potrebnim, ali sa razlogom. Većina će povećati rezoluciju – broj piksela koji čine sliku njihove igrice, kako bi slika na 4K televizorima bila jasnija. Ali to nije sve! Kreatori mogu da koriste moćniji PS4 Pro GPU da bi unapredili kvalitet tekstura i svetlosnih efekata, a to vodi mnogo realnijioj grafici i glatkim prelazima sa boljim performansama sa manje usporavanja. Jedini Sonijev zahtev je da se igrice jednakim kvalitetom mogu igrati na obe konzole. Ipak, pazite se kada posmatrate video klipove na Youtube-u, naročito ukoliko želite da poredite kvalitet slike. Ukoliko ne gledate 4K video na 4K televizotu, razliku ćete teško primetiti. U ovom slučaju, nepokretna slika „image“ je i dalje najbolja varijanta. Najupadljivija razlika je svetlo. Dobri zraci svetlosti daju scenama totalno nove dimenzije, osvetljavaju stene i kamenje i pojačavaju kontraste u scenama. Drugi benefit je na primer lišće. Tu je obilje dodatnog zelenila, dodatne biljke, trava i lijane, naravno u zavosnosti od okruženja to mogu biti neki drugi detalji. PS4 Pro nije isključivo u prednosti zbog toga što je slika jasnija. Više snage omogućava da istovremeno renderuje više stvari u igri, a to pomaže kreiranju sveta sa više detalja u kojima igrač može da uživa.  

Neke igrice će se pokretati na 4K Ultra HD resolution – a to je 3,840 x 2,160 piksela – ali većina najzahtevnijih igrica neće.

ZAŠTO NEKE IGRE NE RADE U 4K?

Zato što je jako teško renderovati igrice lako i bez zastoja na tako visokim rezolucijama, čak i kada imate dodatnu snagu kao PS4 Pro. Gejmerski računar koji može da pokrene igre u 4K bi koštao mnogo više nego PS4 Pro, na kraju krajeva. Umesto toga, mnoge igrice će koristiti rezoluciju veoma blizu 4K – često, ali ne uvek 3,200 x 1,800 piksela. Sony je napravio pametnu tehniku koja poboljšava upscale proces, toliko dobro da je jako teško naći razliku između unapređenih vizuala i matičnog 4K. Tu postoji razlika, ali je jako, jako teško primetiti u realnom korišćenju. I ovo nije ništa novo. Mnoge igrice već koriste ispod 1080p na postojecim konzolama i sada su unapredjene. I dok Xbox One S moze da se podigne do 1080p do 4K, nema ozbiljnih komparacija izmedju ove dve konzole. Sto ste blize 4K bolje cete primetiti unapredjivanja i poboljsanja tako da je veoma jasno da XBOX ONE S nikako ne moze da se poredi sa PS4 Pro.

STA JE HDR I KAKVU RAZLIKU ON OMOGUĆAVA?

HDR, sto je skraćenica od High Dynamic Range, je bitna stvar za pravljenje filmova, TV i igrica, i omogucava im da budu svetlije, jasnije, sa zivljim bojama i sto pribliynije stvarnom zivotu. Godinama je TV bio sputan starinskim standardnim dizajnom CRT TV-s i bioskopskim ekranima. HDR definise nove standarde koji dozvoljavaju TV-u da pokaze svoje prave potencijale. U praksi ovo znaci visi prag osetljivosti svetla, i jasnije, zivlje boje, a sve to vodi izuzetno realnim i impresivnim slikama. Jos jednom, sve ovo niste u mogucnosti da dobro vidite i ispostujete ukoliko nemate HDR TV, ali evo vam primera iz The Last of Us: Remastered pa mozda donekle steknete uvid u razliku. PS4 Pro 2 PS4 standardni PS4 Pro 1 Ovo je ista igrica pokrenuta na PS4 Pro. HDR podrzava tmurno nebo u izuzetno detalno i jasnije nebo. Kao jos jedan ekstrem, zamislite zrak sunca u igrici. Na normalnom TV-u, izgledao bi ok ali nista neponovljivo. Na dobrom HDR TV-u izgledalo bi vise kaoa jasno, sjajno svetlo. Ne bas kao da gledate u pravo sunce ali toliko dobro i jako da vas odusevi.

DA LI VAM JE NEOPHODAN 4K HDR TV DA BI KORISTILI PS4 PRO?

NE, ali vam preporucujemo da svakako nabavite jedan. Neke igre koriste metod pod nazivom Supersampling kako bi poboljsali grafiku za igrace na 1080p TV-u, ali to nece moci sve igrice. PS4 UPDATE 4.50 ce vas upoznati sa novom opcijom "Boost Mode" koja dramaticno moze povecati performanse igrice. Nece ih podici do 4K ali ce ih unaprediti primetnom razlikom u okvirima od 40%. i na kraju, sigurni smo da oni koji nemaju 4K televizor svakako imaju razlog da investiraju u PS4 Pro.

DA LI JE PS4 PRO BOLJI ZA PLAYSTATION VR?

Nije obavezno. Igrice neće ići brze i lakse u VR na PS4 Pro ukoliko ih uporedimo sa PS4. i dok samo nekoliko dodataka za unapredjenje postoji, nema dovoljno primera koji bi opravdali dodatne troskove. Naravno, sigurni smo da ce se vremenom razlika sve vise primecivati i da ce u nekom momentu biti opravdano imati vece izdatke. The PlayStation VR koristi verziju HDMI nekompatibilnu sa 4K i HDR, pa korisnici PS4 Pro moraju da iskljuce VR system kako bi igrali igricu na svojim televizorima. Ovo je pomalo nejasna odluka Sonija da onemoguci istovremeno koriscenje i jednog i drugog. 

KOLIKO JE VEĆI PS4 PRO U ODNOSU NA PS4?

Veoma, sto znaci da morate uzeti u obzir i prostor koji cete koristiti ali opet napominjemo da je PS4 pro i dalje manji od Xbox One. PS4 Pro vs PS4 Dimenzije (WxDxH): Novi PS4 Slim: 26.5 x 28.8 x 3.9cm Original PS4: 27.5 x 30.5 x 5.3cm PS4 Pro: 29.5 x 32.7 x 5.5cm PS4 Pro is a dobra tri cantimetra siri, 4 cantimentra dubli i skoro dva cantimentra visi. To ne izgleda mnogo kada gledamo na pappiru ali sa druge strane je to citavih 78% vise zapremine nego PS4 Slim model. 

DA LI PS4 IGRICE MOGU DA SE IGRAJU NA PS4 PRO?

Da! NE POSTOJI ni jedna igrica koja je ‘PS4 Pro Exclusive’ .Igrice mogu biti unapredjene za PS4 Pro ali Soni nece dozvoliti da se iznacuju igrice samo za Pro varijantu.

KOJE SU NAJBOLJE IGRICE ZA PS4 PRO?

Sve PS4 igrice sada moraju biti podrzane za PS4 pro mod sa unapredjenom grafikom i performansama ali ipak, neke igrice su bolje od ostalih J Resident Evil: Fenomenalna igrica koja stvarno koristi sve prednosti HDR-a i tera vas da se osecate stvarno uzasnuto dok je igrate. Rise of the Tomb Raider: jedan od najboljih primera poboljsanja of PS4 Pro. Iako ne podrzava HDR, vizuelna poboljsanja kako u 4K i 1080p cine je zastrasujucom. The Last Guardian: Podrzava i 4K i 1080p modeove visokih performansi na PS4 Pro i HDR. HDR radi i na postojecim PS4 takodje jednako dobro. The Last Of US Remasterd: Verovatno najbolja igrica za HDR na PS4 Pro, podrzava maticni 4K i 60fps i izgleda fenomenalno. Hitman: Nema HDR podrsku ali sve performanse i teksture su poboljsane za PS4 Pro.

DA LI PS4 PRO KORISTI 4K BLU-RAY DISKOVE?

Na zalost, NE! Dok Xbox One S podrzava ULTRA HD BR, PS4 Pro ih ne podrzava i nije ni planirano. Podrzava 4K HDR sadrzaje kao sto je Netflix.

SVOJ PRIMERAK PS4 PRO NAJBOLJE KONZOLE MOŽETE NABAVITI OVDE - PS4 PRO 1TB KONZOLA

KUPI ODMAH

Previous article:
Next article:
Komentari
Ostavite svoj komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena.