Super Mario: 13 Činjenica koje možda niste znali

Super Mario: 13 Činjenica koje možda niste znali
8. maj 2021. 896 pregleda

Super Mario: 13 Činjenica koje možda niste znali

1. Prva Super Mario igra je bila razvijena pre 30 godina.

Razvio ju je NIntendo, pre 30 godina, u septembru 1985. godine. Međutim, samog Maria je japanski dizajner Šigeru Mijamoto kreirao nekoliko godina ranije, a prvi put se pojavio u arkadnoj igri Donkey Kong 1981. godine.

Donkey Kong prvo pojavljivanje Super Maria Cena

2. Ko je Super Mario?

Super Mario je italijanski vodoinstalater koji živi u carstvu pečuraka, a njegova misija je da spasi Breskvicu. Često mu u pomoć dolazi njegov mlađi i viši brat Luiđi.

3. Oko 300 miliona kopija serije igara Super Mario prodato je širom sveta što ovu igru čini najprodavanijom u istoriji.

Super Mario Figura Cena

4. Nije se oduvek zvao Mario!

Ovaj najpoznatiji lik iz video igre se nije oduvek zvao Mario. Prvobirno ime mu je bilo Osan, što u prevodu sa japanskog znači sredovečni čovek, a zatim Mr. Video i Jumpan (skakač) i na kraju Mario.

5. Na mapi u igri je prikazan Japan.

U trećem nastavku igre Super Mario Bros postoji ostrvo oblika koji podseća na Japan, a glavni zamak je smešten tamo gde bi Kjoto bio, rodni grad kompanije Nintendo.

6. Pečurke su inspirisane pravim pečurkama.

Pečurke koje pomažu Mariu da poraste su zapravo inspirisane pravom pečurkom Amanita Mustaria, koja kod nas nosi naziv Muhara i karakteristična je po jakom psihoaktivnom efektu.

7. Koliko tajnih svetova ima u igri?

Iako ste možda znali za tajni svet -1, poznatiji kao Minus svet, u kome se stiže prilikom spuštanja u cev na kraju sveta 1-2, sigurno niste znali da u celoj igri postoji još 256 skrivenih nivoa.

8. Sonic je bio inspirisan Super Mariom.

Ideja za pravljenje igre Sonic, u kojoj je glavni karakter Jež, nastala je dok je njen kreator iznova i iznova pokušavao da pređe prvi nivo Super Maria za što manje vremena.

9. Mario je prvobitno bio stolar, a ne vodoinstalater.

On se takođe pojavljuje i kao lekar u igri Dr Mario iz 1990. i u njenim nastavcima, a cilj je pavilno slagati kapsule i ubiti bakcile.

10. Luiđi je dobio ime po piceriji.

Veruje se da je ime Mariovog brata Luiđija inspirisano picerijom koja se nalazila u blizini Nintendovog predstavništva u Americi, u Vašingtonu. Naziv picerije bio je Kod Maria i Luiđija.

11. Bovser i nije tako negativan lik.

Bovser, glavni negativac iz serije Super Mario igara, pojavljuje se kao dobar momak 1996. u nastavku Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars gde pomaže Mariu da pređe prepreke.

12. Mračna strana priče o Super Mariu.

Priča koja se krije iza ove igrice je mračnije nego što mislite. Naime Bovser i kupe (kornjače) su zli čarobnjaci koji se služe crnom magijom i pretvaraju svakog u Kraljevstvu Pečuraka u žbunje, blokove, i pečurke. Gumbe, male hodajuće pečurke koje se pojavljaju u svakom nivou, su stanovnici ovog kraljevstva koji su izdali ostale i priključili se kupatrupama.

13. Skoro svi na svetu mogu da prepoznaju muziku iz Super Maria.

Čuvena muzika iz Super Maria poznatija kao Ground Theme, koju je komponovao Kodži Kondo, jedna je od najprepoznatljivijih muzičkih komada koji su se pojavili u igrama i zadržala se u Bilboard ringtone listama čak 125 nedelja.

Super Mario Cena

POGLEDAJTE NAŠU PONUDU ARTIKALA SA TEMOM SUPER MARIO OVDE

Previous article:
Next article:
Komentari
Ostavite svoj komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena.