Šta su mehaničke tastature i kako one funkcionišu?

Skoro sve moderne tastature koje vidite oko sebe su membranske tastature. Tehnologija je slična onoj koja se koristi kod jeftinih daljinskih upravljača za televizor. Proizvođači prave tastature što je moguće jeftinijim da bi doneli veliki profit. Naravno, ne isključujući skupe „gaming“ i „dizajnerske“ tastature.

Za rad svakog tastera postoje pojedinačni prekidači sa posebnim mehanizmom koji emituju iste karakteristične klikove. Mehaničke tastature su mnogo složenije i, rezultat toga, mnogo su skuplje. Zbog svoje visoke pouzdanosti, jasnog odziva i praktičnosti, bili su cenjeni i nastavljeni da ih koriste profesionalci koji rade sa tekstovima i kodom. Razvojem profesionalnog igranja obožavateljima mehaničkih tastatura dodana je velika nova publika.

Princip rada mehaničke tastature

Kontakti unutar prekidača otvaraju se mehanički, a zbog metalne opruge, dugme se lagano vraća u prvobitni položaj. U isto vreme, prekidači brzo reaguju i aktiviraju se pre nego što se dugme u potpunosti "stisne". Trenutak aktiviranja se oseća dobro taktilno, što daje bolju kontrolu i zahteva manje napora prilikom kucanja.

Svaki prekidač ima malo drugačiji mehanizam:

Mehanički Crni Svič Cena

Black: Linearni, bez taktilnog fidbeka, najtiši tasteri, srednja aktivaciona sila

Mehanički Crveni Svič Cena

Red: Linearni, "laka" verzija Black prekidača, manja aktivaciona sila

Mehanički Plavi Svič Cena

Blue: Taktilni (visoko), najbučniji, srednja aktivaciona sila

Mehanički Braon Svič Cena

Brown: Taktilni (srednje), srednje bučni, miks Blue i Black tastera sa nešto tupljim povratnim informacijama

Svi tasteri imaju dubinu hoda od 2 milimetra do aktivacije, odnosno 4 milimetra do dna.

Od poznatijih proizvođača izdvajamo Razer svičeve i njihove mehanizme

Mehanički Razer Zeleni Svič Cena

Zeleni svič je klasična opcija za sve one koji vole taktilni osećaj kao i što vole da čuju svaki taster. Ovi svičevi imaju taktilni osećaj i prepoznatljiv klik zvuk.

Mehanički Razer Narandžasti Svič Cena

Narandžasti svič je veoma tih ali moćan, dizajniran je za osobe koje vole taj taktilni osećaj ali bez preglasnog klik zvuka.

Mehanički Razer Žuti Svič Cena

Žuti svič je najtiši kao i najbrži. Odličan za brzo kucanje ili ubrzano igranje.

Zašto mehanička tastatura?

Kod većine korisnika, stvar je u osećaju kucanja. Kod običnih tastatura je neophodno pritisnuti taster skroz do kraja da bi se registrovao unos. To troši dosta energije, umara prste, i izostavlja povratni osećaj u kucanju, što pak sa druge strane sve skupa usporava učinkovitost u kucanju.

Mehanička Tastatura Razer Cena

Mehaničke tastature su pravljene tako da se unos registruje daleko pre nego što ste taster pritisli do kraja. Zapravo, registruje se već na polovini visine, u zavisnosti od tipa prekidača. Malo ko će se nakon iskustva sa mehaničkom tastaturom vratiti na membranske tastature, što je najbolji pokazatelj superiornosti ovakvih tastatura.

POGLEDAJTE NAŠU PONUDU MEHANIČKIH TASTATURA OVDE (LINK)