Kako da Ray Tracing igre rade bolje na slabijim grafičkim karticama?

Kako da Ray Tracing igre rade bolje na slabijim grafičkim karticama?
29. april 2024. 7 pregleda

Kako da Ray Tracing igre rade bolje na slabijim grafičkim karticama?

Microsoft je nedavno izbacio genijalnu ideju koja bi mogla da poboljša performanse Ray Tracing igara čak i na starijim, slabijim grafičkim kartama sa manjim VRAM-om. Ova ideja koristi princip level of detail (LOD) kako bi optimizovala grafiku i omogućila bolje performanse na manje moćnim računarima.

Kako da Ray Tracing igre rade bolje na slabijim grafičkim karticama?

Šta je level of detail (LOD)?

LOD je tehnika koja se već koristi za olakšavanje grafike na hardveru. Ona radi tako što smanjuje kvalitet slike u udaljenijim delovima ekrana, gde detalji nisu toliko važni, kako bi se postigao bolji performans. Ovaj trik omogućava brže frejmove i manje opterećenje GPU-a.

Primena LOD-a na Ray Tracing igre

Microsoft planira da primeni LOD na Ray Tracing igre kako bi smanjio opterećenje grafičke kartice, posebno na onim sa manjim VRAM-om i nižim specifikacijama. Ideja je da se smanji kvalitet u delovima slike gde detalji nisu toliko primetni, čime bi se oslobodio prostor na grafičkoj kartici za bolje performanse u igrama.

Šta to znači za gejmere?

Ova ideja znači da bi gejmeri sa slabijim grafičkim kartama mogli da uživaju u Ray Tracing igrama sa boljim performansama. Iako bi kvalitet grafike u nekim delovima možda bio malo smanjen, u celini bi se igra izvodila glatko i bez trzanja, što je ključno za dobro iskustvo igranja.

Kako da Ray Tracing igre rade bolje na slabijim grafičkim karticama?

U suštini, Microsoftov patent predstavlja korak napred ka tome da Ray Tracing tehnologija postane dostupna i prihvatljiva za širi spektar gejmera, uključujući one sa slabijim računarima ili onima koji ne mogu da priušte najnovije grafičke kartice. Optimizacija Ray Tracing igara pomoću LOD tehnike ima brojne prednosti kako za gejmere, tako i za industriju u celini. Gejmeri će imati bolje performanse u Ray Tracing igrama čak i na slabijim računarima, što znači da će moći da uživaju u impresivnoj grafici bez potrebe za skupim hardverom. Optimizacija omogućava širu dostupnost Ray Tracing tehnologije, što će privući veći broj gejmera i podstaći razvoj novih igara koje koriste ovu tehnologiju. Manji zahtevi za hardverom znače da će gejmeri moći da igraju Ray Tracing igre na širem spektru uređaja, uključujući i one sa starijim ili slabijim grafičkim kartama. Microsoftov patent za optimizaciju Ray Tracing igara predstavlja korak napred ka boljem iskustvu igranja za sve gejmere, bez obzira na njihovu hardversku konfiguraciju.

Koju grafičku karticu ti imaš?

Previous article:
Next article:
Povezani postovi
Komentari
Ostavite svoj komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena.