Šta su mehaničke tastature ( i razlike među modelima )

Šta su mehaničke tastature ( i razlike među modelima )
18. oktobar 2017. 2510 pregleda

Šta su mehaničke tastature ( i razlike među modelima )

Šta su mehaničke tastature?

To su tastature koje ispod svakog tastera imaju prekidače (svičeve). Dakle, u pitanju je mehanizam koji se nalazi ispod svakog tastera, sa različitim karakteristikama. U zavisnosti od tipa prekidača, tasteri imaju različite karakteristike, kao što su na primer dubina hoda, tip klik-a, buka koju izazivaju i po tome se tastature ponajviše razlikuju.

Kvalitet mehaničkih tastatura

Mehaničke tastature su drastično dugotrajnije i performanse im se ne menjaju tokom vremena. Isto tako, to su jedine tastature čiji se tasteri mogu pritisnuti od jednom u bilo kakvoj kombinaciji, gde će se registrovati svi istovremni pritisci. Ovu karakteristiku nazivamo full N-Key Rollover. Ovo je takođe interesantno za korisnike koji izuzetno brzo kucaju, jer na klasičnim tastaturama jednostavno ne bi bilo moguće postići izuzetnu brzinu. Većina klasičnih tastatura ispod tastera ima gumenu membranu – jednostavan i jeftin sistem u kome taster “pogađa” izdignutu membranu i pritiska je. Tada osećate blagi otpor prilikom kucanja, jer tako registruje pritisak tastera. E tu nastaje problem: klasične tastature zahtevaju potpun pritisak odnosno pritisak do kraja kako bi registrovale pritisak tastera. Takav dodatni napor tokom celog radnog dana može da dovede do premora šake i generalno utične na lagodnost korišćenja.

Cene tastatura

Iako mehaničke tastature imaju tendenciju da koštaju nešto više od klasičnih, njihov kvalitet izrade potpuno opravdava razlike u ceni. Svakako, u današnje vreme postoji velik broj ozbiljnih proizvođača koji nude razne modele mehaničkih tastatura, tako da se uz malo truda može pronači po nešto za svačiji džep. Od najpoznatijih brendova tu su Razer, Logitech, SteelSeries, a među njima postoje i odlični brendovi koji imaju jeftine modele mehaničkih tastatura poput: ReDragon i Marvo.

Još neke prednosti

Mehaničke tastature su bolje i u multitaskingu. Igrači najbolje razumeju frustraciju držanja više tastera istovremeno npr. dopuna municije u trku i istovremeno bacanje granate, koje uopšte nije detektovano… Ovaj nedostatak nastaje zbog hardverskih ili softverskih ograničenja običnih tastatura. Mehaničke tastature rešavaju ovaj problem sa Key Rollover funkcijom koja obezbeđuje više uzastopnih pritisaka tastera.

Da li je mehanička tastatura za mene?

Ukoliko vam treba nešto za običan porodični računar koji koristite tek povremeno ili za laptop odnosno tablet koji stalno nosite sa sobom, onda ne morate da ramišljate o mehaničkim tastaturama. Ali ako ste iole napredni PC korisnik koji inače ulaže novac u tehniku, komponente, snažne procesore i grafičke karte, smatramo da ne treba štedeti na tastaturi, jer je ona svkakako periferija sa kojim imate najviše kontakta tokom dana.

Vrste tastatura

Tastature se mogu deliti na više kategorija. Na osnovu interfejsa ih možemo deliti na bežične i žične, na osnovu ciljne grupe i načina primene ih možemo deliti na standardne, gejmerske, mobilne tastature, dok ih na osnovu vrsta tastera koji se u njima koriste možemo deliti na membranske, mehaničke, chicklet tastature i tako dalje. Svaka tastatura može biti član nekoliko nabrojanih podgrupa.

Po načinu povezivanja

  • Žične tastature su tastature koje se povezuju pomoću kabla, najčešće na USB port.
  • Bežične tastature ne koriste kablove, već komuniciraju preko Wifi ili Bluetooth veze. Bluetooth tastature mogu da se povezuju direktno na računare koji podržavaju Bluetooth tehnologiju, a često se radi o mobilnim tastaturama manjih dimenzija. Bežične tastature koje se povezuju putem WiFi konekcije uglavnom koriste dodatne adaptere.

Po nameni

  • Gejmerske tastature su namenjene igračima. Ipak, često su zbog visokog kvaliteta pogodne za upotrebu od strane zahtevnijih korisnika, bez obzira da li žele da se igraju. Karakteriše ih nešto viša cena, često imaju dodatne „makro“ tastere i različite interesantne opcije. U ovoj kategoriji zatičemo i mehaničke i membranske tastature.
  • Standardne tastature su klasičnog oblika i namene. Radi se o tastaturama koje su relativno pristupačne, te ih odlikuju jednostavnost upotrebe i dizajna.

Po tipu

  • Membranske tastature se baziraju na korišćenju savitljive membrane ispod tastera. Kada se pritisne taster, membrana ispod njega se takođe pritisne i pravi kontakt sa slojem ispod. Većina tastatura koje zatičemo na tržištu su membranske, ili koriste neki sličan mehanizam (scissor keys i drugo) koji je baziran na sličnom principu i karakteristikama. Kod ovakvih tastatura nema taktilne povratne informacije, za razliku od mehaničkih tastatura. Neretko se i korisnici više naprežu u slučajevima kada je potrebno intenzivno kucanje većih količina teksta.
  • Mehaničke tastature su tastature koje ispod svakog tastera imaju svičeve, odnosno mikroprekidače. One su daleko, daleko dugotrajnije, i performanse im se ne degradiraju sa protokom vremena. Zbog svojih odličnih karakteristika izuzetno su popularne među korisnicima koji intenzivno koriste svoje tastature, bilo za gaming, bilo za kuckanje.

Pogledajte ponudu mehaničkih tastatura u Game Centru > MEHANIČKE TASTATURE

Previous article:
Next article:
Komentari
Ostavite svoj komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena.