PlayStation Portable (PSP) - informacije

4. decembar 2011. 373 pregleda

PlayStation Portable (PSP) - informacije

Sony PlayStation Portable

Playstation Portable (PSP) je prva Sony-jeva džepna konzola.

Najavljena je na E3 konferenciji 2003. godine, a hardver zvanično prikazan 11. maja 2004. takođe na E3 sajmu. Sistem je izbačen na tržište 12. decembra iste godine u Japanu, 24. marta 2005. godine u USA i pet meseci kasnije, 1. septembra u Evropi i Australiji. Postojale su dve verzije PSP-a, Core i Value pack, i dok je Core bio dostupan samo u Japanu, Value pack je ostatku sveta pored konzole nudio i slušalice sa daljinskim, demo disk, 32MB Memory Stick Pro Duo, tkaninu za čišćenje i sigurnosni kaiš za nošenje u ruci. Value pakovanje je koštalo 249$, a kasnije se pojavio gigapack koji je u prvo vreme koštao 299$, a vrlo brzo pao na 249$. U prvom kvartalu 2007. godine, Sony je spustio cenu osnovnog Core pakovanja na 169$ i od tada je dostupno u celom svetu.

PSP Hardver

Pored dugogodišnje vladavine Nintenda i njihovom pristupu igricama koji nije promenjen godinama, PSP je u taj svet uneo nešto novo, u tako malom pakovanju veliki 16:9 ekran i hardver sličnih karakteristika onom iz Playstation 2.

PSP je veličine 17cm x 74cm x 2.3cm i težak 280gr. Ne može baš stati u džep uskih pantalona. Ovu manu bi mogućnosti PSP-a trebale da nadomeste.   TFT LCD je veličine 4.3" rezolucije 480 x 272 sa mogućnošću prikaza 16.7 miliona boja. Ima 4 nivoa jačine osvetljenja koje se može podešavati. PSP ima dva MIPS R4000 procesora, jedan prilagođen za dekodiranje multimedijalnog sadržaja (kao što je video H.264 format). MIPS R4000 procesor može raditi na kloku od 1 do 333 MHz. Prve igrice su radile na 222MHz, a špekuliše se da je to zbog kapaciteta baterije koji u to vreme nije bio dovoljan. Kasnije je Li-ION tehnologija napredovala, tako da današnje igre koriste pun potencijal procesora - 333MHz. PSP ima 32MB sistemskog rama i 4MB ugrađenog (embedded) DRAM-a. Grafički procesor radi na 166MHz i takođe ima 2MB memorije na pločici (embedded).  

PSP koristi novi Sony-jev optički format nazvan Universal Media Disc (UMD). UMD je vrlo sličan DVD-u, prečnika je 60mm sa maksimalnim kapacitetom od 1.8GB u dual layer izvedbi.

UMD filmovi su podeljeni po zonama kojih ima 6, dok su igre u zoni 0, slobodne za korišćenje na bilo kojoj verziji PSP-a. Konzola je urađena od glatke plastike, vrlo elegantnog dizajna, i mada ne uliva previše poverenja što se tiče otpornosti od oštećenja, plastiku nije tako lako ogrebati i oštetiti. Sa desne strane se nalaze poznati Sony-jevi tasteri kao i na svakom joypadu do sada, kvadrat, trougao, krug i X. Tasteri nisu analogni kao kod Dualshock II i Sixaxis kontrolera. Sa leve strane je D-pad, a ispod njega mali analogni joystick koji menja "pečurke" sa PS2 i PS3 kontrolera, a ispod njega zvučnik. Ispod ekrana se redom nalaze tasteri Home, Volume +/-, taster za jačinu osvetljenja ekrana, Mute taster, Select i Start.   Na gornjoj ivici se nalaze dva tastera, R1 i L1, dok R2 i L2 nisu prisutni, a između njih je i miniUSB konektor za povezivanje sa PC-jem i dodatnim uređajima. Sa zadnje strane PSP-a je UMD čitač koji se mehanički otvara, a tu su i kućište baterije sa autonomijom od 2 do 3 sata i slot za Memory Stick Pro Duo kartice. Uređaj ima ugrađeni wireless čip, pa se tako web pretraživač iz XMB-a moze koristiti na mestima gde je wi-fi signal dostupan, a preko njega se može povezivati i sa drugim PSP-om za multiplayer igranje ili sa Playstation 3. PSP podržava Memory Stick Pro Duo kartice do 8GB u novim firmware verzijama, a kartica služi za skladištenje video, audio i foto materijala, kao i igrica za prvi Playstation. Takođe se koristi i za demoe i trailere koji se mogu skinuti sa Playstation Network servisa.   Konzola je trenutno dostupna u 6 boja: black, ceramic white, pink, metallic blue, silver i champagne.

PSP Softver

Playstation Portable je prvenstveno prenosna konzola za igranje, ali je istovremeno i veoma kvalitetan audio/video/foto plejer.

Cross Media Bar koji je kasnije prešao i na Playstation 3, korisniku omogućava brzu i jednostavnu kontrolu nad PSPom. Sony je ograničio upotrebu raznovrsnih audio i video formata, ali je iz homebrew zajednice izašlo dosta programa koji prevazilaze te i neke druge nedostatke PSP-a. Na njemu se danas može gledati bilo koji popularan format video ili audio zapisa, pa je kao takav vrlo popularan za putovanja i na bilo kom mestu gde je potrebno "ubiti" vreme, PSP je odličan izbor. Opcije i mogućnosti PSP-a se preko firmware-a moge nadograđivati, a u isto vreme tu mogućnost Sony koristi za borbu protiv piraterije. Prva verzija firmware-a je bila 1.0, a u prvom kvartalu 2007. godine, PSP je došao do verzije 3.40. Sony i Homebrew zajednica su se od početka "igrali mačke i miša", i kako je neki firmware bio razbijen za čipovanje i korišćenje nelegalnog softvera, tako je Sony izbacio novi sa još više mogućnosti koznole pa su korisnici imali težak zadatak pri izboru, dok su krajem 2006. godine, i najnovije verzije firmware razbijene. Od osnovnih komandi u prvoj verziji, PSP je dobio velikih broj dodatnih mogućnosti kao što su "remote play" koji omogućava povezivanje sa PS3 i njegovo kontrolisanje. Krajem 2006. vlasnici PSP-a su dobili mogućnost da sa Playstation Network-a skinu i startuju igre sa prvog Playstation-a, za pristupačnu sumu novca, a tu je i VoIP opcija. Najpoznatije igre za Playstation Portable su Metal Gear Solid: Portable Ops, Loco Roco, GTA: Liberty City Stories, Wipeout Pure, Sid Meier's Pirates, Lumines II, SOCOM: Fireteam Bravo 2, Killzone Liberation, Burnout Dominator, Pro Evolution Soccer 2007, Ratchet & Clank: Size Matters i ostale.

PSP Opcioni hardver

Pored dodatnih baterija većeg kapaciteta, PSP ima širok izbor korisnih dodataka napravljenih bilo od Sony-ja ili nezavisnih firmi.

Tu je GPS dodatak koji pored toga što služi kao standadni GPS uređaj, kompatibilan je i sa određenim igrama, kao što su Hot Shots Golf ili Metal Gear Solid: Portable Ops. Tu je i Chotto Shot Camera, povezuje se preko USBa i ima 1.3 megapiksela (1280 x 960). Moze fotografisati ili snimati video materijal na MS Pro Duo karticu. Razni nezavisni proizvođači za PSP nude i portabl tastaturu ili dodatnu veliku bateriju koja se povezuje sa zadnje strane i bitno povećava masu i veličinu PSPa, ali omogućava autonomiju od preko 10 sati. U online prodavnicama se mogu naći i razne nalepnice u drugim bojama i tematske sa fotografijama iz poznatih igara, zaštite za ekran, dodatni zvučnici za jači i kvalitetniji zvuk, kao i različite čvrste ili silikonske futrole za čuvanje PSP konzole od oštećenja.

PSP Tehničke karakteristike

CPU: - MIPS R4000 32bit Core - 128bit Bus - 1 - 333MHz at 1.2V - Main memory is 8MB(eDRAM) - Bus Bandwidth is 2.6GB per second - I-Cache, D-Cache - FPU, VFPU (Vector Unit) @ 2.6GFlops - 3D-CG Extended Instructions PSP Media Engine: - MIPS R4000 32bit Core - 128bit Bus - 1 - 333MHz @ 1.2V - Sub Memory is 2MB(eDRAM) at 2.6GB per second - I-Cache, D-Cache - 90nm CMOS PSP Graphics Core 1: - 3D Curved Surface and 3D Polygon - Compressed Texture - Hardware Clipping, Morphing, Bone (8) - Hardware Tessellator - Bezier, B-Spline (NURBS) - ex 4x4, 16x16, 64x64 sub-division Graphics Core 2: - Rendering Engine and Surface Engine - 256bit Bus, 1-166 MHz at 1.2V - VRAM: 2MB (eDRAM) - Bus Bandwidth :5.3GB/sec - Pixel Fill Rate :664 M pixels/sec - Can go up to 33 M polygon per second (T&L) - 24bit Full Color: RGBA Sound Core: - Has built in speakers - Contains Virtual Mobile Engine (VME) - Reconfigurable DSP’s - 128-bit Bus - 166MHz @1.2V - 5 Giga Operations per second - 3D Sound, Multi-Channel - Has a Synthesizer, Effecter, and more. UMD (Universal Media Disc): - Diameter is 60mm - Laser Diode is 660nm - Dual Layer and can contain up to1.8GB - Transfer Rate up to 11Mbps - Shock Proof - Secure ROM by AES - Has Unique Disc ID I/O: - USB 2.0 - Memory Stick - Extension Port - Stereo Head Phone Out Communications: - Wireless LAN(802.11) - USB 2.0 - IrDA Screen: - 16:9 (480x272 pixels) widescreen TFT LCD
Previous article:
Next article:
Komentari
Ostavite svoj komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena.