Microsoft Najavio Kupovinu Activision Blizzarda - Kako će to uticati na igre?

Microsoft Najavio Kupovinu Activision Blizzarda - Kako će to uticati na igre?
19. januar 2022. 86 pregleda

Microsoft Najavio Kupovinu Activision Blizzarda - Kako će to uticati na igre?

Microsoft se vratio u akciju – upravo su najavili potpuno neočekivanu akviziciju koja će uključiti Activision Blizzard i njegove franšize u njihovu Xbox porodicu. Ako ste iznenađeni – niste jedini, ali niste pogrešno čuli. Xbox sada poseduje franšize kao što su Call of Duty, Warcraft, Diablo, Overwatch, Crash Bandicoot, Starcraft, Candy Crush, Spyro, Tony Hawk, Guitar Hero…

Cena po kojoj Microsoft preuzima Activision Blizzard? Neverovatnih i zapanjujućih 68,7 milijardi dolara. U kešu. Ovako velika transakcija neće biti realizovana preko noći, ali će potrajati. Activision Blizzard neće zvanično postati Microsoft do sredine 2023. Do tada će obe kompanije poslovati odvojeno.

Ali ovo preuzimanje nije šokantno samo iz perspektive plaćenog iznosa i same činjenice da je to najveća akvizicija u istoriji industrije igara. Takođe je šokantno jer je Activision Blizzard poslednjih godinu dana među najomraženijim kompanijama u industriji video igara. Gejmeri ​​nisu baš zadovoljni opadanjem kvaliteta svojih igara, a s druge strane, sama kompanija muku muči sa tužbama za diskriminaciju i uznemiravanje zaposlenih. Dok je imidž Xbox-a sve pozitivniji među igračima zbog Game Pass-a, kupovina kompanije u kojoj radnici s vremena na vreme protestuju dok se menadžment kompanije vuče po sudovima... je prilično rizičan potez.

Ali šta to znači za igrače? Za početak, Microsoft najavljuje da želi da donese što više Activision Blizzard igara na Xbox i PC Game Pass. Nisu potvrdili koje igre, tako da još ne možemo reći da će Call of Duti u budućnosti izlaziti preko Game Pass pretplate.

Activision Blizzard Igre Cena

Da li to znači da Call of Duty, Diablo i Overwatch postaju ekskluzivni za Xbox? Na to još nema eksplicitnog odgovora. Microsoft je najavio da želi da isporuči Activision Blizzard igre svima - na svim uređajima... ali nigde nije eksplicitno navedeno da to uključuje PlayStation konzole. Pominje se samo Xbox zajednica na konzolama, tabletima, mobilnim telefonima, računarima itd.

Activision Blizzard je saopštio da traži partnera za budućnost koju obeležavaju igre u oblaku, mašinsko učenje i novi korisnički interfejsi. Kažu da su u izboru partnera svi putevi vodili do Microsofta i da je bilo presudno da Microsoft ima višegodišnje iskustvo i značaj u industriji video igara.

Kažu da su svesni da će ovo otvoriti čitav niz pitanja među igračima. Odgovore na ova pitanja davaće postepeno – kroz forume i događaje na kojima će reći šta će se dalje dešavati.

Iz Microsofta su se oglasili po ovom pitanju izjavili sljedeće:

Activision Blizzard igre danas postoje na različitim platformama i planiramo da nastavimo da podržavamo te zajednice u budućnosti. Ova akvizicija ima za cilj da poveća dostupnost Activision Blizzard sadržaja na više platformi, uključujući mobilne telefone.

Previous article:
Next article:
Komentari
Ostavite svoj komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena.