Da li ste se upoznali sa Google Stadiom?

Da li ste se upoznali sa Google Stadiom?
18. jun 2019. 165 pregleda

Da li ste se upoznali sa Google Stadiom?

Google Stadia, projekat koji je Google započeo početkom godine, predstavlja platformu za streaming, koju na najbolji način možemo opisati kao Netflix ali za video igre. To znači da pomoću svog računara, koristeći internet, strimujete svoje igre na mobilne telefone, tablete, televizore i računare, a da pre toga igru ne morate da skidate i instalirate.

 

Kao što svaka konzola ima svoj naziv, ime Stadia za Google predstavlja mesto za igranje, kao što je na primer YouTube mesto za pretragu video sadržaja. S tim rečeno, Stadia dolazi još od pojma stadion, što ujedno i predstavlja mesto na kome se posmatra neki događaj ili se učestvuje u njemu. Razlog zašto se ova platforma ne zove Stadium, je mogućnost pristupa sadržaju sa različitih uređaja, i to što igrači nisu vezani za jedno mesto.

 

Veoma bitno pitanje koje se pojavilo kod gejmera , kada je reč o novoj tehnologiji, je šta ćemo moći da igramo? Naime, Stadia će imati svoje ekskluzivne video igre. Ove igre će razvijati Google-ov interni studio kojeg vodi kreatorka Assassin’s Creed serijala, a za sada znamo za 3 ekskluzive. Prva je futuristička multiplejer pucačina u kojoj igrate iz trećeg lica, druga igra je kooperativna avantura, a treća je 2D arkadna igra. Nazivi ovih igara su nam za sada nepoznati. Takođe, igre koje će se razvijati za ovu platformu će koristiti Vulkan API, a taj razvoj je moguć na Linux sistemima. Mala nesigurnost koja se ovde javlja je ta da Linux nije najbogatija platforma, kada pričamo o video igrama, dok s druge strane DirectX je mnogo popularniji od Vulkan API-ja. S tim rečeno, velika je verovatnoća da prilikom lansiranja ovog projekta, veliki broj igara neće moći da se igra. S druge strane, platformu će podržavalti veliki broj alata koji se i inače koriste za pravljenje video igara kao što su Unreal Engine, Unity i mnogi drugi. Takođe, Google je zamislio da Stadia bude platforma za sve aktuelne i visokobudžetne igre, među kojima se nalazi i Doom Eternal, igra za koju je potvrđeno da će se naći na ovoj platformu. Od početka projekta, na ovoj platformi radi više od sto različitih studija kako bi pripremili sve igre za Stadiu, od čega mi očekujemo da će većina naslova biti novih. Kada Stadia bude lansirana, biće nam dostupne 31 igre, a najnoviji naslovi koji su potvrđeni su: Rage 2, Mortal Kombat 11, Metro Exodus, Borderlands 3, Farming Simulator 19, The Crew 2, The Division 2 i mnogi drugi.

 

Ali jedna od najbitnijih informacija, pored toga šta ćemo moći da igramo na njoj je i kad ona izlazi, ali i koliko će ovakvo zadovoljstvo da nas košta. Stadia platformu možemo da očekujemo novembru.

 

Gledano sa tehničke strane, svima onima koji budu hteli da pristupe Stadia platformi, trebaće internet od minimalne brzine 10 megabita po sekundi (download) i 1 Mbps (upload), što će vam ujedno i dati kvalitetnu sliku u 720p rezoluciji kao i 60 sličica po sekundi. S druge strane, za sve vas koji budete hteli da uživate u 1080p i 60fps-a, trebaće vam 20 Mbps, dok za sve nas koji ne prihvatamo ništa ispod 4K, trebaće nam veza od minimalno 35 Mbps. Mada, i ovo treba uzeti sa rezervom, jer prilikom strimovanja internet će više da zahteva.

 

Stada će moći da se koristi na dva načina. Usluga Stadia će biti besplatna tj u Basic ponudi, što znači da će samo korišćenje usluge biti besplatno, dok igre će morati da se plate. Ako se opredelite za ovaj način, moraćete da kupujete sve igre posebno i najviši kvalitet slike će biti 1080p, a ova opcija neće biti dostupna ove godine. S druge strane, Stadia Pro će se plaćati 9,99 dolara na mesečnom nivou i u ovom slučaju dobijate mogućnost igranja u 4K kvalitetu i određeni katalog igara. Za sada nemamo informacije o tome koje igre će biti ovde, ali pretpostavljamo da će se stariji naslovi naći ovde, dok će za novije morati da se doplati. Ono što nam je Google obećao je da će svaki mesec biti drugačiji i da ćemo svakog meseca imati truge igre u ponudi. Takođe, ni ovaj Stadia Pro neće biti dostupan u startu, već će nam za pristup trebati Stadia Founder’s Edition.

 

Kao što smo i znali, da bismo mogli da koristimo Stadiu na TV uređajima, biće nam potreban Chromecast Ultra uređaj. Znajući to, Google je pretpostavio da bi ovo moglo da bude problematično za neke korisnike, pa je iz tog razloga za izlazak pripremio Stadia Founder’s Edition. Ovaj paket će koštati 129 dolara i u njemu će se naći Stadia kontroler (u crnoj boji), Chromecast Ultra, tri meseca pretplate na Stadia Pro i poklon kupon za još tri meseca pretplate koji možete podeliti sa jednim prijateljem. Takođe, svi koji budu uzimali ovaj paket cobiće još i Destiny 2 sa dodatnim sadržajem za igru i ovaj paket će biti ograničen.

Previous article:
Next article:
Komentari
Ostavite svoj komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena.