Game Boy je leteo u svemir i druge zanimljivosti

Game Boy je leteo u svemir i druge zanimljivosti
6. jul 2017. 62 pregleda

Game Boy je leteo u svemir i druge zanimljivosti

21. aprila 1989. godine, Nintendo je u Japanu predstavio svoju ručnu konzolu - Game Boy koji je izuzetno brzo promenio način na koji gledamo na video igre, ali i na prenosne gedžete. Nintendo je vrlo brzo rasprodao prvih 300.000 komada konzole.

Tetris, Super Mario i sve ostale igre koje su zabavljale milione ljudi pomogle su u otvaranju puta za niz novih 'ručnih gedžeta' koji su danas sasvim uobičajeni, poput iPhonea, iPoda, PSP-a, Vite, Nintendo 3DS-a... Istina, grafika i nije bila spektakularna (za današnje pojmove) sa svojim sivim linijama na zelenkastoj podlozi, ali mala ručna konzola je donela pravu revoluciju i omogućila nam da se igramo svugde.

Zanimljivosti:

  • Prva ručna konzola u stvari je stigla 10 godina ranije os trane kompanije Microvision. Uz nju je svaki kertridž imao svoj procesor i memoriju.
  • U isto vreme kad je Nintendo prikazao Game Boy, bilo je i drugih konzola s jačim hardverom i grafikom u boji, ali Nintendo je slabijih hardverom omogućio do 30 sati igranja na 4 AA baterije. I tu se kao u slučaju Wii konzole pokazalo da nije sve u izgledu i najnovijem hardveru.
  • Tetris je bio jedan od ključnih naslova koji su koristili Game Link kabel za spajanje dvije konzole. Dodatni adapter omogućio je povezivanje do 4 igrača. To je i najprodavanija igra. Prodala se u 30,26 miliona komada.
  • Game Boy je 1993. leteo i u svemir. Ruski kosmonaut Aleksander Serebov na svemirskoj stanici Mir se opuštao igrajući igre, a konzola je kasnije prodata na aukciji za 1.220 dolara.

Nove generacije klinaca

U video klipu koji se pojavio na YouTube-u, možemo da vidimo da mnoga savremena deca nisu uopšte imala želju da koriste Game Boy zato što nema “touchscreen”, a neki su ga čak nazivali đubretom. Međutim, bez obzira na komentare današnje dece, Game Boy je veoma važan za istoriju video igara, a upravo je on davni predak prenosnih gejming konzola koje koristimo danas. Pogledajte urnebesne reakcije današnje dece na Game Boy: https://youtu.be/0pCp8g-VjOs
Previous article:
Next article:
Komentari
Ostavite svoj komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena.