F1 2019 - Formula 1 2019 RECENZIJA

F1 2019 - Formula 1 2019 RECENZIJA
16. jul 2019. 71 pregleda

F1 2019 - Formula 1 2019 RECENZIJA

Codemasters je sa F1 2019 igrom uspeo napraviti pravi preokret u ovoj, sada već pomalo i bajatoj franšizi, koja nam iz godine u godinu donosi tek blage iterativne dopune i izmene. Ako se pitate na koji način, odgovor se krije u jednostavnom proširenju ponude - inkluzijom 2018 F2 šampionata i ubacivanjem tzv. "Karijere" sa poprilično kvalitetnom produkcijom.

Neverovatno je to na koji način ovo dodnosi drugačiji pristup samoj igri. Polazeći bukvalno od nule, igrač u karijernom modu prati zanimljivu priču glavnog protagoniste koji se postepeno uključuje u svet vrhunskog motosporta. Zanimljivo je npr. koliko ovaj karijerni mod podseća na ono što Milestone već godinama radi u svom MotoGP serijalu. Karijerni mod u F1 2019 stavlja vas nakratko u kožu F2 vozača, koji svojim poduhvatima (vašim to jest) jako brzo dolazi do pozicije u F1 postavi. Stereotipični protivnici koje srećete tokom tih početaka zabavno su predvidljivi, pa sve nekako podseća na bezbroj filmova ove tematike koje smo dosad svi gledali.

Codemasters je godinama unazad uspeo da izgradi neverovatan sistem upravljanja bolidom i zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu na polju vrhunskih simulacija pronašao pravi recept kako da na ekranu vašeg TV-a ili monitora realno dočara zastrašujući osećaj brzine. Ono što oduševljava još više je način na koji je to sve i prezentovano samom igraču, sa lakoćom odabira koja se bukvalno izjednačava sa nekim popularnim arkadnim naslovima.

Ovo dobija na mnogo većem značaju jednom kada karijera vašeg lika u igri pređe u ozbiljniju F1 kategoriju. Kvalifikacije i sam pit stop pre svake Velike Nagrade, poslužiće vam da se detaljno upoznate ne samo sa stazom nego i bolidom, kao i načinom na koji ga je potrebno podesiti i prilagoditi uslovima koji vas čekaju na stazi. Kada velike trke konačno krenu i vaši rezultati počnu da se ređaju, sve što postignete u igri omogućiće vam nadogradnju vašeg vozila, poput punokrvne RPG mehanike. Same nadogradnje zavisiće i od tima kome ste pristupili. Williams zahteva poboljšanje aerodinamike, dok Renault-u često fali snage kako bi se lakše uhvatio u koštac sa drugim timovima. To su samo neki od primera koliko se u ovim Codemasters igrama ide u detalje kada je simulacija realnog stanja u pitanju.

Multiplayer je takođe doživeo određene promene koje su najviše fokusirane na vizuelne izmene izgleda timova koji po prvi put u serijalu dozvoljavaju maksimalnu slobodu izgleda vaših timskih saboraca.

Ovo će nekome biti vrlo važno, dok drugi neće ni obraćati pažnju. Svejedno funkcionalnost je tu, bez obzira da li će vama lično biti od koristi. Uvođenjem F1 2019 Lige u multiplayer sekciju igra je dobila i preko potrebnu eSports vrednost koja će joj svakako produžiti životni vek. Sve ovo što je Codemasters uradio sa F1 2019 gotovo je nezamislivo videti u jednom franšiznom naslovu koji redovno izlazi svake godine. Čak i bez ovolikih izmena F1 2019 bila bi sjajna, ali i bezbroj puta već viđena igra.

Međutim, Codemastersu stvarno treba odati priznanje ne samo na izmenama koje je uveo, već i na načinu veoma blage i neprimetne implementacije mikrotransakcija u sam multiplayer segment. One same po sebi ne moraju uopšte biti loš dodatak kada se odrade na pravi način. Mnogi drugi developeri ih nažalost, zloupotrebljavanjem poverenja onih koji su izdvojili novac na igru koriste kako bi tim istim igračima ograničavali napredak u igri, uslovljavajući ih na idvajanje još veće količine novca. Codemasters to jednostavno ne radi i to je za svaku pohvalu.

Moj lični utisak o F1 2019 je izuzetno pozitivan, kao neko ko retko igra ovakve igre oduševljen sam neverovatnim osećajem imerzije koji mi je ovde donela kako priča u kampanji, tako i za mene neviđen nivo detalja koji ova igra nudi kada su u pitanju bolidi, podešavanje istih, uticaj svih tih pojedinosti na same performanse i način na koji se sve to manifestuje na vaš učinak u ovoj igri. RPG elementi nadogradnji su još jedno pozitivno iznenađenje, iako ovo već duže vreme predstavlja deo F1 serijala. Sve u svemu zaključak je da Codemasters jednostavno ne zna da napravi lošu igru, tako da me nadolazeći reboot GRID serijala (Septembar 2019) već sada veseli.

Testirao: Vladimir Pejić

IGRU MOŽETE PORUČITI OVDE > F1 2019

Previous article:
Next article:
Komentari
Ostavite svoj komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena.