Call of Duty Black Ops 4 RECENZIJA!

Call of Duty Black Ops 4 RECENZIJA!
19. oktobar 2018. 89 pregleda

Call of Duty Black Ops 4 RECENZIJA!

Call of Duty: Black Ops 4 Recenzija

Testirano na PC-ju Call of Duty serijal, inače u narodu poznatiji kao “kalođuti” nam je predstavio još jednu iteraciju pod nazivom “Black Ops 4” od strane dobro poznatog Treyarch studija. Šta možemo očekivati? Saznajte u nastavku teksta.

Mislim da nema potrebe objašnjavati koncept “kalođuti” serijala, ako ste igrali makar i jedan deo, znate da je AAA pucačina iz prvog lica uglavnom vojne tematike koja, maltene svakom novom iteracijom, pokušava da osavremeni način na koji vojnici ratuju sve do dana današnjeg (pa i dalje?). No, u sklopu svakog dela serijala postojala je Single player kampanja ili ti Story Mode koji kad pređete jedino što vam ostane je da uživate u multiplayer delu igre, ali u Black Ops 4, stvar je malo drugačija.

Single player kampanja ne postoji (zabezeknutost sledi). „Šta to pričaš Oli? Šališ li se s nama?“ - Ne, dragi moji, ovo nije šala, ali... To uopšte ne mora da bude i loša stvar.

Mnogi su se žalili da je, u poslednjih nekoliko delova Call of Duty serijala, kampanja prekratka, što je istina, i da su previše bili orijentisani na multiplayer deo igre. Black Ops 4 je smeo baš u tom delu napravivši multiplayer-only igru, budući da je takav sistem igre uzeo primat u današnje vreme. Fun fact - ovo je prvi deo Call of Duty serijala otkako su kompanije Activision i Blizzard Entertainment uradili „FU-SION-HA“ potez iz Dragon Ball serijala i postali Activision Blizzard i samim tim, PC verzija igre se aktivira preko Battle-net naloga, a ne preko Steam-a kao svi prethodni delovi. Black Ops 4 ima četiri glavna odseka: Specialist HQ, Multiplayer, Blackout i Zombies mod. Reći ću koju reč o svakom odseku ne bih li vas malo približio ovom novom sadržaju.

Specialist HQ - U ovom odseku se detaljnije upoznajete sa specijalcima koje možete kontrolisati u mutliplayer modovima. Postoji 10 specijalaca koje možete da odaberete, svaki od njih posebne veštine i opremu ili ti skill set. Neki od njih su vam možda poznati iz ranijih delova kao što su Ruin, Battery, Prophet, Seraph i Nomad koji su bili u Black Ops 3, a ostali specijalci su Ajax, Crash, Firebreak, Recon i Torque.

Dok budete igrali tutorijale za svakog od njih primetiće sličnost sa power-up funkcijama koje imaju određeni cooldown kao u igri Overwatch, mada isto tako, sama mogućnost biranja specijalaca sa različitom opremom i sposobnostima me je veoma podsetilo na Rainbow Six Siege igru, veoma.

Kad kompletirate tutorijal osnovnih funkcija svakog specijalca, igra vas uvodi i upoznaje sa multiplayer modovima, o kojima ćemo nešto kasnije, a nakon toga se otključa kratak sinematik (cinematic) koji vam pokazuje poreklo tog specijalca s kojim ste igrali.

To me podsetilo na sličan sistem u Tekken serijalu kad pobedite glavnog boss-a otključate backstory tog lika u vidu sinematika. Da prođemo malo i kroz te specijalne sposobnosti svakog specijalca. Svi specijalci imaju health pack na prečici X (default), power up na taster E i ultimatnu sposobnost na taster Q (slično kao i Overwatch). Npr, Ajax ima 9-Bang omamljujuću granatu koja zaslepi protivnike koji su blizu, a ima i Ballistic Shield koji mu omogućava zaštitu od nadolazećih metkova, zadržavaju mobilnost, ali ograničenu, doduše. Battery ima Cluster Grenade koja se lepi na protivnike ako je bacite direkt na njih ili na neku površinu, a potom eksplodira izbacujući još nekoliko manjih granata koje, naravno, takođe eksplodiraju na sve strane, a kao ultimate poseduje War Macihne koji je kao neki Granade Launcher na steroidima.

Crash je medic koji poseduje Assault Pack koji kad bacite na pod, pripadnici vašeg tima pokupe delić i time na određeno vreme dobija Golden Ammo koji boost-uje poene i damage koji zadajete. Kao Ultimate poseduje TAK-5 koji sve članove tima zaleči i da im maksimum health boost na određeno vreme.

Firebreak je ruska verzija Bobana Piromana... šalim se naravno, za ovaj „Boban“ deo, ali piroman zaista jeste. Kao power up poseduje Reactor Core koji je džepna verzija nuklearne radijacije koja zrači i zadaje dobar damage svim neprijateljima u radijusu, ali pazite, ako preterate s upotrebom i pređete zacrtani limit, radijacija će da sprži i vas. Ultimate je Purifier koji je OP bacač plamena sa opasnim damage-om.

Nomad je specijalista za pravljenje zaseda i kao power up ima Mesh Mine koji je neka vrsta mine koja se aktivira na senzor. Npr, postavite sa jedne strane prolaza jedan deo mine i potom postavite drugi deo na drugom kraju prolaza i time se formira laser. Ko prođe kroz taj laser, znate šta mu sleduje (BOOM). Kao ultimate mu se pridružuje slatka kuca koja čupa grkljane na komandu, a to je K9-unit. Ona ima dva moda korišćenja: Follow - gde vas ona prati i napada neprijatelje koji nalete na vas i Patrol - gde sama njuška i traži neprijatelje koje će napasti u regiji kojoj joj vi označite da pretraži.

Prophet od specijalne opreme poseduje Seeker-a, robotić na točkićima kojeg kontrolišete i kad uočite neprijatelja omamite ga električnim šokom, što daje dovoljno vremena da se vi ili vaši saigrači stvorite kod neprijatelja i dokrajčite posao (mali savet - ako vas napadne Seeker držite prste na tasteru F, jer ako ste dovoljno brzi, možete pobeći od Seeker-a brzim pristiskom tastera istog momenta kad krene da vas prži strujom). Ultimate mu je Tempest, moćan snajper koji strujnim udarom prikuje neprijatelja na zemlju i ostavlja ga ranjivim na sve napade. Ili ćete ga vi dovršiti drugim hicem ili će to uraditi neko od vaših saigrača.

Recon je izviđač, kao što samo ime nalaže. Special power up mu je Sensor Dart, strelica koju kad ispalite na neku površinu odašilje ultrazvučne talase i locira neprijatelje koji su blizu, a Ultimate je jako sličan liku Widowmaker iz Overwatch-a koji vama i vašim saigračima na određeno vreme otkriva tačan položaj svih neprijatelja, a možete ih videti čak i kroz zidove (termalno očitavanje).

Ruin poseduje Grapple Gun (kuka) koja mu omogućava da se kreće kao Batman (true story) i može brzo da pobegne od neke nevolje ili jednostavno da se popenje na teže dostupne lokacije, a ultimate je Grav Slav koji je kao neki Shock Wave koji se izaziva udarom o tlo i onesposobljava sve neprijatelje koji su blizu, tačnije, počnu da lete kao Superman.

Seraph je opasna cura. Kao power up koristi Tac-Deploy koji je kao neka verzija Teleport sposobnosti koje ima Symetra iz Overwatch-a. Pametnim postavljanjem ove naprave (skrivenom od očiju neprijatelja) omogućavate svojim saigračima, a i sebi, da se nakon smrti respawn-ujete na mestu gde ste postavili uređaj. Kao ultimate poseduje Annihilator, strašno ime s razlogom. To je džepna, damska verzija ručnog topa koji samo jednim preciznim hicem ubija neprijatelja, nebitno koliki mu je health bar. I poslednji član posade

Torque koristi Razor Wire (bodljikavu žicu, takođe na steroidima) koju je nabolje postaviti na mesta gde se neprijatelj ne nada ili gde jednostavno ne može da je izbegne (uski prolazi). Razor Wire je moguće unišiti, ali ćete potrošiti jedan klip municije. Kao ultimate postavlja Barricade, dakle barikadu koja pruža zaštitu od neprijateljske vatre, ali je fiksna (ne nosite je sa sobom kao što Ajax nosi svoj Ballistic Shield) i odašilje radijaciju i ako ste u njenoj blizini (kao neprijatelj) onda gubite pokretljivost u određenoj meri i gubite health, kao i mogućnost da se zalečite. Kao i Razor Wire, Barricade je moguće uništiti tako što pucate u nju, ali srećno s tim, ako ste još uvek živi da pucate u nju... I eto, prešli smo sve specijalce i njihove sposobnosti. Da se bacimo na multiplayer odsek.

Kao što možete da vidite, imate fin izbor multiplayer modova. Da krenemo redom i ukratko objasnimo koncept svakog od njih. Control - Kao što ime kaže, kontrolišite zone A i B. Svaka ima po tri odeljka koja ćete zauzeti tako što ćete vi i vaš tim stojati u zoni dok se sva tri odeljka ne popune, a kad se popune baza je preuzeta. Cilj je da se osvoje obe zone, ali ako makar jedan od protivnika biva u istoj zoni gde i vi, proces osvajanja baze se stopira dok se protivnik ne ukloni, vi birajte kako. Ako ste u jednoj rundi osvajali zone, u sledećoj ih branite. Broj respawn-ovanja po timu je ograničen na 30, dakle ne po igraču, nego po timu. Ko prvi osvoji 3 runde, taj je pobedio. Heist - zanimljiv mod gde vi i vaš tim krećete maltene ogoljeni sa samo pištoljem i morate da ugrabite pare i odnesete ih na mesto za ekstrakciju. Igra se 5 vs 5 i posle svake runde, u zavisnosti od učinka, dobijate pare s kojima možete da kupite nove puške, municiju i powerup-ove za sledeće runde, slično kao u CS:GO-u. Ko prvi dobije 4 runde, taj je pobedio.

Free for All - ovaj mod je klasičan Deathmatch. Igrati sami za sebe i ko prvi stigne do određenog broja ubistava, taj je pobedio. Kill Confirmed - je podverzija Team Deathmatch-a gde vi i vaš tim ubijate protivnike koji za sobom ostavljaju Dog Tags (vojničke ID pločice). Vaš posao je da ih skupite što više i stignete do potrebnog broja ili makar da ih imate više od protivnika u trenutku isticanja vremena predodređenog za rundu. Ali, pazite se, jer i vas kad ubiju ili pripadnike vašeg tima i vi ostavljate svoj Dog Tag koji neprijatelj može da pokupi. Ukoliko vi pokupite Dog Tag vašeg saigrača pre neprijatelja, spasili ste poen i uskratili ga protivniku.

Search and Destroy - ovo jako liči na CS:GO princip. Igrate 5 vs 5, jedni moraju da postave bombu ili na zonu A ili B dok drugi moraju da ih spreče u tome. Imate samo jedan život po rundi pa „pamet u glavu“. Ako ste postavljali bombu u rundi, u sledećoj sprečavate protivnike da urade isto.

Domination - slično Control modu, postoje zone koje morate da osvojite i držite pod kontrolom, s tim što ih sad ima tri (A, B i C). Ko drži više zona, i duže, dobija više poena. Ko skupi više poena pobedio je, bilo da ima maksimalan broj ili da li ih ima više kad istekne vreme za rundu.

Hardpoint - Takođe mod u kom se borite za kontrolu nad zonom, s tim što sad postoji jedna zona, ali (wait for it), ona menja mesta na mapi posle određenog vremena. Nađite zonu, držite je pod kontrolom, skupite više poena, pobedite. Jednostavno. I kao poslednji mod

Team Deathmatch. To znamo? Nema veze, napisaću svakako. Vi i pripadnici vašeg tima skupljate ubistva. Stignite zajednički do ukupnog broja ubistava ili ih imajte više u vreme isticanja runde i pobedili ste. Proces ponoviti pre i posla ručka (recept dr Oliwolf-a).

Kako napredujete u multiplayer modovima, povećava vam se level i samim tim otključavate razne džidžabidže koje će vam malo olakšati posao u budućim mečevima.

Tako ćete u multiplayer odseku primeti opciju „Create a Class“ gde će vi praviti vaš poseban loadout (početna oprema) sa opremom i perk-ovima koje ste otključali.

Imate mogućnost da napravite 6 posebnih loadout-ova i svaki od njih ima 10 slotova u koje može staviti svoju opremu. Pažljivo osmislite loadout po svom stilu igranja jer ne možete staviti sve što imate (kao što ne možete sve priloge staviti u pljeskavicu... ili možete?). Svako oružje iz loadout-a ima i svoje nivoe progresije. Što više ubijate tim oružjem više će se ono upgrade-ovati i otkljlučavati dodatnu opremu za njega. Da pređemo na veoma zanimljivi Zombies mod. Pre svega za Zombies mod vam preporučujem da odigrate tutorijal gde će vas simpatični narator sprovesti kroz gotovo sve šta bi trebali da znate, ali ću svakako sada da vam prekrupim sadržaj, a u detaljima ću vas pustiti da uživate sami kad budete igrali igru.

Dakle, imate mogućnost da birate nekoliko epizoda: IX, Voyage of Despair, Aether Story ili ti Blood of the Dead koji, izgleda, morate da dokupite ako hoćete da ga igrate. Postoji i Classic mode za koji, doduše, isto morate imate Black Ops Pass koji se plaća dodatno (49,99€). Kao što vidite na slici, imate i Beginners mod za početnike do 20. levela koji vam savetujem da odigrate ne bi li se malo opuštenije uveli u priču Zombija.

Da pređemo na brzinu IX mode. Radnja smeštena u neko vreme Konana varvarina gde počinjete od borbene arene i kako ubijate zombije, dobijate poene kojim kupujete oružje, municiju, powerup-ove i kojima otključavate vrata koja vas vode dublje i dublje u grobnice, tamnice i, generalno, skučene prostore gde se ne možete tek tako lako izvući kad naleti horda zombija. Protagonisti su Shaw, Scarlett, Diego i Bruno koji su suočeni sa brdo zombija, manjih, većih, glomaznih, ima i zombi tigrova (wow), a svi oni su kontrolisani od strane High Priest-a koji započinje neki ludi ritual kojim će... Ma to ćete otkriti sami, tj ako preživite dotle (buahahaha). Voyage of Despair predvode isti protagonisti i ovom prilikom moram da pohvalim voice acting za ovaj kvartet (kao i za narednika Woods-a koji je narator kroz tutorijale za specijalce) i imaju odlične „upadice“ kako bi nam svima držali pažnju i usput nas malo i nasmejali. Neke fore su možda usiljene, ali generalno, rade posao.

Za ostale likove u tim kratkim sinematicima, po mom mišljenju, nisu se baš proslavili. No, da se vratim na „Put očaja“... Nalazite se na velikom kruzeru, ali nisu ovi fancy moderni kruzeri, već ovaj liči na brata od tetke od Titanika (možda naletite i na Leonarda di Kaprija u zombi verziji?). Isti princip, kupujete oružja, municiju, powerup-ove, otvarate vrata, skupljate određene item-e kojima aktivirate dalji tok radnje. Skupite društvo, pređite i vidite o čemu se radi. Kao i u multiplayer modu i ovde imate Create a Class opciju.

Na prvoj slici vidite malo objašnjenje o opremi s kojom počinjete partiju. Eliksiri (imate ih 4) vam nude kratkotrajnu pomoć nakon što ih aktivirate. Talismani su s vama od početka meča i svaki od njih ima različite karakteristike, pažljivo odaberite talisman koji najviše odgovara vašem stilu igranja. Perk-ove birate ali će oni tek biti dostupni kad ih poenima, koje ste zaradili, kupite na oltarima moći koji se nalaze negde na mapi. Pored standardnog početnog oružja imate i opremu koja se javlja u vidu granate i sl koja se vremenom dopunjuje sama nakon upotrebe, postoje i specijalna oružja kojima zombijima pravite pakao. Imate nekoliko klasa koje možete da birate: Guardian, Berserker, Tempest, Warlord, Bulwark i Rocket od kojih su poslednje dve zaključane i biće vam dostupne tek nakon dosta level up-ovanja (level 27 i 43). Svaka od njih ima svoje specijalno oružje, eliksire i perk-ove koje ćete kupiti na oltarima bogova Danu, Ra, Zevsa i Odina. I da pređemo na novinu Blackout.

Najverovatnije i najiščekivaniji mod u ovoj igri, Blackout je Battle Royale mod u kom igrači skaču iz helikoptera na otvorenu mapu bez ikakve opreme i momenta čim se spuste na zemlju počinje snalaženje i preživljavanje.

Skupite oružja, municiju, zavoje, health pack-ove i sve čega se domognete, ne bi li sebi povećali šanse da preživite. Vremenom se radijus područja na kom se igra sužava i ako se nađete van tog njega, počinjete da gubite health i ako ste neoprezni, umirete. Ko ostane poslednji na nogama, pobedio je. Ovaj princip vam je poznat već iz igara kao što su Fortnite i PUBG (Player’s Uknown Battle-grounds), ali da li ima nešto što ovaj mod izdvaja od tih igara, videćemo uskoro.

S obzirom da moja PC konfiguracija i nije baš nešto za današnje standarde (ali se ne da!), Blackout mi radi malo teže, ipak, i tako je mnogo optimizovaniji od PUBG-a i izgleda bolje za nekoliko klasa više. Kompletan izgled mapa i objekata na njoj je fenomenalan. Inače, nisam neki fan Battle Royale tipa igara, ali me je Blackout „kupio“ brzo. Ne znam da li je to subjektivni osećaj, ali mislim da je gameplay malo više fast-paced (brži) nego u druge dve pomenute igre.

Izbor oružja je odličan i putanja metkova nije „izmišljena“ kao u npr Fortnite-u, već deluje poprilično realno po zakonima fizike (a šta bih ja znao o pucanju uživo?).

Ko god je igrao PUBG, primetio je da postoje vozila kojima možete brzo da pređete velike distance na mapi, Blackout ih nije izostavio. Štaviše, kontrole su mnogo bolje i to su uglavnom ATV četvorotočkaši koji su jako bučni pa ćete definitivno privući pažnju na sebe (pamet u glavu). Isto tako, pored ATV vozila, primetio sam da možete i naleteti na koji helikopter, koji možete koristiti makar u „Duos“ modu. Jedan pilotira drugi osmatra sa strane i napada, odličan combo složićete se? Sam inventory mi je mnogo prijemčiviji i lakši za korišćenje, poprilično lako sam se snašao, a mislim da je Treyarch tim bio velikodušan sa količinom oružja i opreme koje možete naći kad sletite na mapu. Krećete sa 150 health-a, i skoro uvek ćete naći makar 4-5 zavoja koji vas zaleče za par sekundi, ali ako naletite na „Trauma kit“ onda možete da podignete svoj health bar na 200. Postoji i čak Quck Equip sistem za odabir načina zalečenja, što je po meni korak napred naspram konkurentnih igara. Ovaj mod nije „izmislio toplu vodu“, ali je mnogo lepši doživljaj brćkati se u njoj, ako razumete... Ostavljam vam da se i sami okušate i date svoj sud.

Sve u svemu, za one koje ne kupuju Call of Duty igru svake godine, ako ste preskočili koju prethodnu ovo je verovatno trenutak da se vratite serijalu, bez obzira što nema Single player kampanju.

Black Ops 4 i te kako pruža mnogo zabave sa svim modovima koje sam predstavio, preporučljivo sa društvom, jer svaka multiplayer igra nosi sa sobom mogućnost da će vam u grupu upasti neko ko vam baš neće odgovarati, ni kao igrač, ni kao čovek.

Mali hint, kad smo već kod društva... Makar što se tiče igrača na PC-ju, nećete moći da uđete u grupu ili zovete društvo u svoju ukoliko vam se NAT type mreže razlikuje. Activision Blizzard preporučuje da u svom ruteru podesite NAT type 1 (Open) i da otvorite ili forward-ujete port 3074. Nešto malo više o tome na sledećem linku: https://support.activision.com/articles/en_US/FAQ/Ports-Used-for-Call-of-Duty-Games/?q=port+forward&l=en_US&c=Game_Title%3AAll&fs=RelatedArticle Nadam se da ste uživali u ovom malom putovanju sa mnom, pozdravlja vas vaš Oliwolf Gaming. Vidimo se na instagramu @gamecentar i na mom YouTube kanalu, ČAO ČAO.

IGRU MOŽETE PORUČITI OVDE > COD BLACK OPS 4

Previous article:
Next article:
Komentari
Ostavite svoj komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena.